Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
20 Kasım 1980'de 24 yaşındayken gözaltında alınıp kaybedilen Hayrettin Eren'in annesi Elmas Eren bugün 88 yaşında hayatını kaybetti.
Yaşasaydı bugün 65 yaşında olacak oğlu için her koşulda, yıllarca her Cumartesi, diğer anneler/insanlarla adalet arayışından vazgeçmeyen Eren'in bekleyişine yıllar içinde torunları da katıldı.
"Oğlumun tek bir kemiğine razıyım"
Elmas Eren, 2011 yılının Şubat ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen kayıp ailelerinin arasındaydı.
Başbakan'a "Oğlumun tek bir kemiğine bile razıyım. Senden oğlumun mezarını istiyorum" demişti.
Hayrettin Eren yaşasaydı 65 yaşında olacaktı.
TIKLAYIN - "Bir Dayım Var, O Dayım Yok"
Hayrettin Eren nasıl kaybedildi?
Hayrettin Eren, 12 Eylül darbesinden 1 ay 9 gün sonra 21 Kasım 1980'de arkadaşı Ahmet Öztürk ile buluşmaya gittiği İstanbul Saraçhane'de gözaltına alındı.
Karagümrük Karakolu'na oğlunu soran anne Elmas Eren, gözaltı kayıt defterinde oğlunun adını gördü. Karakoldakiler Hayrettin Eren'i Gayrettepe'deki Siyasi Şube'de gördüklerini söylediler.
Şubeye giden annesi, oğlunun gözaltına alınırken kullandığı babasına ait 34 F 6798 plakalı Murat 124 marka otomobili Şubenin bahçesinde gördü; buna rağmen "gözaltında böyle biri yok" yanıtı alabildi.
Anı operasyonda gözaltına alınan Ahmet Öztürk, Ahmet Ok, Şaban Arslan, Turgut Karataş ve Fevzi Rakıcı, Hayrettin Eren'in yakalanma ve sorgulanma sürecine tanıklık ettiler.
Ahmet Öztürk, "Tanığım; onu hem karakolda hem de siyasi şubede gördüm" dedi.
Türkiye'nin en uzun eylemi27 Mayıs 1995 Cumartesi günü saat 12.00'de kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları "Gözaltındaki kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın" talebiyle Galatasaray'da ilk kez oturma eylemi yaptı. 21. yılına giren Cumartesi oturmaları, Emine Ocak'ın oğlu Hasan Ocak'ın 21 Mart 1995'te gözaltına alınması ve 58 gün sonra işkenceyle öldürülmüş bedeninin Kimsesizler Mezarlığı'nda bulunmasıyla başlamıştı. 1995-1999 yıllarında her Cumartesi saat 12:00'de "Kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, kaybedenler bulunsun ve yargılansın" talebiyle Galatasaray lisesi önünde oturdular. Galatasaray oturmalarının 170. haftasında, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, yedi ay sürdü. Her Cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltı oldu. Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar. 10 yıllık aradan sonra 31 Ocak 2009'da Cumartesi oturmaları yeniden başladı. Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın adalet arayışı 700. haftada polis saldırısına uğradı. Hak arayışı için Cumartesi oturmaları bir yılı aşkın süredir Galatasaray Meydanı yasaklı olduğu için İnsan Hakları Derneği (İHD) binası önünde yapılıyor. |
(PT)