Geçtiğimiz ayın başında bianet’te yayımlanan “Öğrenen Toplum, Unutan İktidar ve Seçim Testi” başlıklı son yazımı şöyle bitirmiştim:
“Türkiye, (1980 darbesinden bu yana) son kırk yıldır neo-liberalizmin yeniden inşa ve yapılandırma sürecinde dalgalı bir seyirle yoluna devam etme çabasında. Bu dalgalı süreçte seçmenler özgürce örgütlenme olanağından yoksun olarak bir cazibeden bir başka güç odağı cazibesine koşarak, yarınlar için ümit üretme çabasındalar. Oysa artık gelinen evrede günü kurtarmanın hiçbir şeyi çözmediği açık. Oysa amaç iyi, güzel ve doğruyla yarınları hedefleyip, o yöne yürüyebilmeyi sağlamak olmalı.
Yaşadığımız günleri, olay ve olguları anlık çözümlemelerle ele almak kolay değil. Ve hatta zor. Ama daha da zoru var, örneğin belirli olguları geçmişi, anı ve ayrıntılarıyla inceleyip irdeleyerek bugüne ve de onun üzerinden yarınlara ulaşmak. Son dört-beş yıldır ben de (sürekli ve düzenli olmasa da) kamuoyu araştırmalarından, seçmenlere ve seçimlere uzanan (çoğu bianet’te yayımlanmış) konularda anlık değerlendirmeler içeren, kimi zaman tartışmak kimi zaman da bildiklerimi paylaşmak istediğim onlarca yazı yazdım. Ama günlük, anlık yazılar kapsamlı ve ayrıntılı çalışmaların önünü kesici etkiler üretiyor (en azından benim için). Ham meyveyi ağacından koparmak gibi.
İşte onun için zaman zaman yazdığım günlük yazılara da ara vererek, seksen sonrası Türkiye’yi siyasi partileri, seçmenleri ve seçimleriyle daha iyi anlayıp derinlemesine çözümlemek ve yaşanılan süreci bir bütün olarak ele alarak yeniden bugüne ulaşmayı amaçlıyorum. Araştırmacılığı, siyaseti, solu ve de kendimi kısır döngünün dışına atabilmek için yürünmesi gereken çok yol ve yapılacak çok iş olmalı diye düşünerek, 23 Haziran 2019 seçimlerinin yalınlığı ve karmaşıklığını anlayıp anlatacak noktaya varmak üzere buradan yola çıkmanın, (en azından kendim için) elzem olduğu kanısına vardım.”
O yazının üzerinden daha 40 gün bile geçmeden ben yine bilgisayarımın başında bianet’e günlük bir yazı kaleme almak için çalışıyorum.
Çünkü Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, Jandarma Genel Komutanlığı’nın yazısı üzerine 136 adresin erişiminin engellenmesine karar vermiş. Erişimin engellenmesi kararı verilen URL adresleri arasında haber portalları ve “bianet.org” da yer alıyormuş. Ancak mahkeme bianet’in hangi haberiyle ilgili erişimin engellendiği belirtilmediği için, Mahkemenin bu gerekçesiz kararıyla Kasım 2000’den bu yana yayın yapan bianet’teki en az İKİ YÜZ BİN habere erişim engellenecekmiş.
Sadece bianet örneği ele alındığında; Kasım 2000’den Ağustos 2019’a 225 aylık dönemde, aylık ortalama 900, günlük ortalama 30 haber tek bir kararla erişilemez kılınıyor. Haberler erişilemez kılınınca, o yaşananlar/habere konu olan olay ve olgular olmamış mı oluyor. Hayır. Yaşanmış ve hatta haberleri bile yapılıp tarihe not düşülen olay ve olgular olarak, bir yerlerde durup -büyük olasılıkla da- bize tepeden bakar konumda oluyorlar. Çünkü bir şey, bir kez yazılmaya görsün; o artık söz gibi uçmaz bir yerlerde durur ve tarihin notları arasına karışır. Ve elbette ne kadar unutturulmak istense de tarihe düşülen notlar, asıl unutulanlar hep onları unutturmak isteyenlerin kendileri olur.
Diyeceksiniz ki atı alan Üsküdar’ı geçmiş, artık onun unutulması/unutturulması mı kalmış? Oysa gerçek, atı alanın Üsküdar’ı geçememiş olması, geçseydi eğer durup arkasına mı bakardı?
Öğrenmek yavaş bir süreç. Fakat öğrenilen şey unutulsa bile, küçük bir uyarılmayla hızla anımsanabilen bir bilgi olarak kolay yok olmuyor. Onun için tarih önemli. Ama tarihi herkes doğru okumuyor ya da okuyamıyor olmalı ki; özellikle iktidarlar kendi unutkanlıklarını toplumun geçmişini unutması olarak görüp, geçmişin anımsanmasına set çekmeyi kendilerine gelecek hazırlamak olarak görüyorlar. Fakat körlüklerini, öğrenmenin yavaş bir süreç olması nedeniyle olsa gerek, ancak iş işten geçtikten sonra görüp anlayıp, kavrayabiliyorlar.
Zaten o zaman da Bor’un pazarı geçmiş oluyor. (ST/EKN)
TIKLAYIN – bianet'e Erişim Engellenmesi Kararına Dünyadan Tepki
TIKLAYIN - Gazeteci Vekiller Şık ve Çakırözer bianet’e Engelleme Kararını Yorumladı
TIKLAYIN - "Mahkemenin Kararı Halkın Haber Alma Hakkına Müdahale"
TIKLAYIN - bianet'in Engellenmesi Kararına Sosyal Medyadan Tepkiler
TIKLAYIN - İzmir Barosu: Özgür Basın Organları İle Birlikte Hareket Edeceğiz