Suruç Katliamı'nın dördüncü yıldönümünde, Kadıköy'de yapılan anmada aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişi polis müdahalesi sonucu yaralandı.
HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu karnından, HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in de bacağından yaralandığı müdahalede polisin plastik mermi kullandığı ifade edildi.
Anmada, plastik mermi kullanıldığı yönündeki tartışmalarının ardından Kadıköy Kaymakamlığı, envanterlerinde plastik merminin olmadığını açıkladı. Fakat Kaymakamlık, vekillerin yaralanmalarına neden olan silaha ilişkin bir bilgi paylaşmadı.
Ali Şeker: Gaz kapsülleri mermi gibi kullanılıyor
Kaymakamlığın olaylarda plastik mermi kullanılmadığı açıklamasına ilişkin bianet’e konuşan CHP Milletvekili Dr. Ali Şeker, şunları söyledi:
“Müdahalede kullanılan plastik mermi değil. Fakat plastik mermi gibi kullanılan gaz kapsülleridir. Bunları gaz saçmak amaçlı değil, silah amaçlı kullanıyorlar. Bizler de bunlarla yaralandık.
“Plastik mermi kullanmamaları yaralandığımız gerçeğini ortadan kaldırmaz.”
Osman Öztürk: Plastik mermi değilse gaz fişeği
Misket gaz kapsüllerinin kullanımının ortaya çıkaracağı sonuçlara ilişkin görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Osman Öztürk de, şöyle konuştu:
“Kaymakamlığın ‘plastik mermi yok envanterimizde’ açıklamasını doğru kabul edersek, bu durumda gaz fişeklerinin doğrudan mermi olarak kullanılmasıyla bu yaralanmaların oluştuğu anlaşılır.
“Bu fişekler de zaten kimyasal silahtır ve tamamıyla yasaklanmalıdır. Kullanma zorunluluğu varsa da doğrudan bu şekilde insanları yaralayacak şekilde değil, uzak mesafeden ateş edilmelidir. Zaten kullanımına ilişkin bölümde de böyle yazıyor.
“Gözünü kaybedenler oldu”
“Biz eskiden beri bu silahların mekanik etkisinden yararlanarak doğrudan plastik mermi gibi kullanıldığına tanıklık ettik. Bu ciddi yaralanmalara hatta atılan mesafe de göz önünde bulundurulacak olursa ölüme götürebilir. Hatta organ kayıplarına sebep olabilir.
“Bunu Gezi Parkı Direnişi sırasında yaşamıştık. Gözünü kaybeden insanlar olmuştu. Bu nedenle çok tehlikeliler; yasaklanmalı ve kesinlikle kullanılmamalılar.”
Korur-Fincancı: Plastik gibi sert olanları var
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise, gaz fişeklerinin kimyasal silah olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Misket gaz fişeklerinin içinde sıvı ya da gaz şeklinde kimyasallar var. Bunların genel özelliği kolay kırılabilir yapıda olmalarıdır.
“Yani kolay kırılıp içindeki kimyasalı çevreye yayması ve göz yaşartıcı etkisinin açığa çıkması beklenir. Fakat bunların kolay kırılmayan tipleri de var.
“Ölümcül olabilirler”
“Gezi sürecinde sokaktan toplanan bu bombaları inceleme fırsatı bulmuştum ve gerçekten plastik gibiydi, oldukça sertti. Ama bu üretim hatası mıydı bilmiyorum, üretim hatası da olabilir.
“Çünkü ürün açıklamalarında kolay kırılabilir olduğu yazar. Ölümcül olabilir çünkü içinde kimyasal var ve bu kimyasallar özellikle solunum, beraberinde kalp sorunlarına yol açabiliyor.” (RT/EKN)