Haberin İngilizcesi için tıklayın
Almanya‘da medya, insan hakları, sanat ve kültür alanlarında faaliyet gösteren önde gelen yedi sicil toplum örgütü, ortak bir açıklama yaparak bugün (24 Haziran, Pazartesi) ilk duruşması görülen Gezi Parkı eylemleri davasının tutuklu sanıkları Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu‘nun derhal serbest bırakılmasını ve davanın düşürülmesini talep ettiler.
Berlin‘de yapılan açıklamada Federal Almanya Hükümeti‘ne de çağrıda bulunuldu ve “Federal Almanya Hükümeti, tutukluların serbest bırakılması, Türkiye‘de insan hakları ve hukuk devletinin korunması için her düzeyde temaslarda bulunmalıdır“ denildi.
Yargılanan tüm sanıklarının isimlerine yer verilen ortak açıklamaya katılan örgütler şöyle:
Uluslararası Af Örgütü, Sanatlar Akademisi, Alman Kitap Yayıncıları Birliği, Alman Gazeteciler Birliği (dju), Sınır Tanımayan Gazeteciler, Almanya PEN-Merkezi ve Türkiye Almanya Kültür Forumu.
Ortak açıklamada Kavala ve diğer sanıkların “hükümeti devirmek“ hedefiyle Gezi Parkı protestolarını organize etmekle suçlandıkları, haklarında ömür boyu hapis cezası istendiğine işaret edildikten sonra, iddiaların temelsiz olduğu ileri sürüldü.
Dava iddianamesinin Kavala‘nın tutuklanmasından 16 ay sonra mahkeme tarafından kabul edildiğine dikkat çekilirken, tutukluluk kararlarının da tamamen dayanaksız olduğu ve cezaya dönüştüğü ifade edildi.
“Kavala ve onunla birlikte yargılanan kişilere yönelik bu dava, Türk hükümetinin muhaliflerine yönelik sert uygulamalarından sadece bir örnektir“ denilen açıklama şöyle devam etti:
“İki yıl süren olağanüstü hal döneminde yaklaşık 1500 dernek ve vakıf kapatıldı. Barışçı protestolar bastırılıyor. Hükümeti eleştiren herkes tutuklanma riskiyle karşı karşıya kalıyor.
“Halen 130 medya çalışanı hapishanede. 2016 Haziranından bu yana‚ ‘terör örgütleriyle bağlantı‘ ile suçlanan yaklaşık 150 bin kamu çalışanı işten atıldı.“
Claudia Roth gözlemci olarak mahkemeye gitti
Öte yandan Yeşiller Partisi’nin önde gelen isimlerinden, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth‘un da gözlemci olarak mahkemeyi izlemek üzere İstanbul‘a gittiği öğrenildi.
Almanya Radyosu’nda yayınlanan habere göre Roth, yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada, “Gezi Parkı hareketi, İstanbul‘un ortasındaki ağaçları kurtarmak isteyen insanlar olduğu için ortaya çıkmıştı. Bizde buna ‚aktif sivil toplum denilir. O zaman İstanbul‘un orta yerinde bir bakıma ’Woodstock‘ yaşanmıştı. Bu bir darbe değildir“ dedi.
Süddeutsche Zeitung‘da çıkan haberde de Roth‘un İstanbul'da ”Eğer Türk yargısında zerre kadar bağımsızlık kalmışsa, bu dava sadece beraatle sonuçlanabilir“ dediği belirtiliyor. (GK/EKN)