Adalet Bakanlığınca hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi bugün kamuoyuna açıklanacak.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, belgenin katılımcı bir şekilde, her görüşten ilgiliyle yapılan müzakereler sonucu hazırlandığına dair açıklamasını, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı ile konuştuk.
Türkdoğan, süreç boyunca görüşlerini bakanlıkla paylaştıklarını, bundan sonraki gelişmeleri de yakından izlediklerini ifade etti.
Bakkalcı da şimdiye kadar TİHV olarak diğer insan hakları örgütlewriyle birlikte Adalet Bakanlığı tarafından bir çalıştaya davet edildiklerini ama yeterince anlamlandıramadıkları için bu çalıştaya katılmadıklarını, sonrasında da kendilerinden bir katkı istenmediğini söyledi.
TIKLAYIN - Bugün Açıklanacak Yargı Reformuna Barolar Ne Kadar Dahil Oldu?
Belgeyi bugün Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak.
“Görüşlerimizi raporlaştırarak bakanlığa sunduk”
Öztürk Türkdoğan, bianet’e yaptığı açıklamada, görüşme ve müzakerelerinin seyrini şöyle anlattı:
“10 Ocak 2019’da Adalet Bakanı ile randevu talep ederek yaptığımız görüşmede, konuyla ilgili beklentilerimizi aktarmıştık. Ayrıca, “Ceza Mevzuatındaki Adaletsizlikleri Gidermeye Dönük İHD Önerileri Raporu”nu da kendilerine sunduk. Bu raporun içeriğinde özellikle ifade özgürlüğünün kullanılmasına yönelik, basın yayın yoluyla işlenen cezaların affını içeren düzenleme önerilerimiz yer alıyordu.
“14 Şubat’ta diğer hak örgütleri ve meslek odalarıyla birlikte, bakanlığın düzenlediği insan hakları çalıştayına katıldık. Çalıştayla ilgili düşüncelerimizi de 1 Mart’ta rapor halinde bakanlığa sunduk.”
İHD’nin İnsan Hakları Eylem Planı hakkındaki raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
“Bakanlıkla diyalog içerisindeydik”
Türkdoğan, 17 Mayıs’ta da Adalet Bakanı yardımcısıyla açlık grevleri ve infaz düzenlemeleri gündemli görüşmek için randevu taleplerinin kabul edilmesiyle bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade etti:
“Bu görüşmede de infaz düzenlemesi, infaz sistemindeki ayrımcılıklar gibi konularda görüşlerimizi kendilerine sunduk.
“Adalet bakanlığı bu süreçte bizim görüşlerimizi aldı, diyalog içerisindeydik, görüşlerimizi açık şekilde anlattık. Ama hükümet reform belgesini açıklarken ne kadarına uyup uymayacağını izleyeceğiz.”
Türkdoğan, belgenin açıklanmasının ardından inceleyerek buna dair ayrıntılı görüşlerini de paylaşacaklarını ekledi, “kamuoyunun beklentisi bulunan birçok konu var, süreç bizim de yakın takibimizde” dedi.
Bakkalcı: Yeterince anlamlandıramadığımız için çalıştaya katılmadık
TİHV Genel Sekreteri Bakkalcı ise Adalet Bakanlığı’ndan insan hakları örgütlerine gelen çalıştay davetine katılmadıklarını söyledi.
14 şubat 2019’da gerçekleşen çalıştaya çok değerli insan hakları kurumlarının davet edildiğini belirten Bakkalcı, şunları söyledi:
“Bize de davet geldi. Ancak o gün için yaptığımız değerlendirme sonucunda, bütün katılan arkadaşlara hürmet etmek kaydıyla, biz TİHV olarak anlamlandırmakta zorlandığımız, yeterince anlamlandıramadığımız için o toplantıya katılmadık.
“Belli ki bu bir süreç. Ama bizim bu çalışmanın muhtevasına yönelik hiçbir bilgimiz yoktu. Ne hedefleniyor, ne yapılıyor, çalıştaya katılsak ondan sonraki süreçte nasıl yer alacağımız gibi konularda yeterince fikir sahibi olamadığımız için yeterince anlamlandıramadık.
“O çalıştaydan sonra da TİHV açısından herhangi bir gelişme olmadı. Reform paketi için katkımız istenmedi.”
(AS/EKN)