Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kanun hükmünde kararname ile ihraç edilmelerinin ardından Bakırköy meydanında “İşimizi istiyoruz” eylemi yapan öğretmenler Nursel Tanrıverdi ile Selvi Polat beşinci kez tutuklandı.
İki öğretmen de daha önce “Kanuna aykırı gösteri yürüyüşü düzenlemek” suçlamasından dört kez tutuklanıp tahliye edilmiş, Bakırköy’de yaptıkları eylem sırasında 30’dan fazla kez gözaltına alınmıştı. Bu sebeple Bakırköy’deki sulh ceza hakimleri ile savcıları Hakimler ve Savcılar Kurulu’na şikayet ettiler.
TIKLAYIN - Hakimleri “Husumet Beslemekten” HSK’ya Şikayet Ettiler
Gözaltına alınırken işkence ve kötü muamele gördükleri gerekçesiyle de polisler hakkında suç duyurusu yapmışlardı.
TIKLAYIN - “İşimizi İstiyoruz” Eylemi Yapan Öğretmenlerden, Polislere “İşkence” Şikayeti
7 Şubat 2017 tarihli, 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile görevlerinden ihraç edilmelerinin ardından Bakırköy meydanında eylem yapmayan başlayan iki öğretmen, aynı suçlamayla yargılandıkları altı farklı mahkemede ise beraat etmişti.
TIKLAYIN - Tutukluyken Beraat Ettiler, Yine Tutuklandılar, Yine Beraat Ettiler, Yine Tutuklandılar
Suçlama değişmedi: Toplantı ve gösteri yürüyüşü
İki öğretmen önceki gün yine gözaltına alındı, dün çıkarıldıkları Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandılar.
Öğretmenlere yöneltilen suçlama ise değişmedi: “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleir düzenleme, yönetme, katılma…”
Aynı mahkeme daha önce üç kez tutukladı
Tanrıverdi hakimlik sorgusunda, “Sizin karşınıza bu üçüncü çıkışımız, tutukladınız çıkıp yine meydana gittik. Bir hafta sonra yine siz tutukladınız. Tutuklama verdiğiniz dosya beraatla sonuçlandı. Tutuklanmamız gerektiğini iyi biliyorsunuz” dedi.
Polat da şunları söyledi:
“Size dört kez ifade verdim, bizi üç kez tutukladınız. 10 dosyadan beraat ettik, yedisinden takipsizlik verildi. Biz hukuku sahipleniyoruz, siz de bizi sahiplenin.”
“Suç için üç kişi gerekli, öğretmenler iki kişi”
Avukatları Ferdi Yamar da suçun yasal unsurlarının oluşmadığını, 2911 sayılı kanun uyarınca toplantı ve gösteri eyleminin oluşması için üç kişi gerektiğini, müvekkillerinin toplam iki kişi olduğunu belirtti.
Avukat Didem Baydar da öğretmenlerin çalışma hürriyeti kazanmak için eylem yaptığını belirtti ve serbest bırakılmalarını istedi.
Ancak hakimlik, “adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağına ve tutuklamanın ölçülü ve orantılı olduğuna” hükmederek tutuklama kararı verdi.
Ne olmuştu? |
7 Şubat 2017 tarihli, 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile görevlerinden ihraç edilen iki öğretmen, 20 Şubat 2017’den bu yana “İşimizi istiyoruz” sloganıyla Bakırköy meydanında, Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi günleri eylem yapıyor. Meydana çıktıkları pek çok sefer gözaltına alındılar, eylemlerinin 74. haftasında da yine gözaltına alınıp adli kontrolle serbest bırakıldılar. Ancak bu kez mahkeme kararında şöyle bir adli kontrol kısıtlaması yer aldı: “Şüpheliler hakkında Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 109/3-L maddesi* gereğince, hakkında kamu davası açılıp savunması alınıncaya kadar Bakırköy Cumhuriyet Meydanına 200 metreden fazla yaklaşmalarının yasaklanmasına karar verildi.” TIKLAYIN - Öğretmenlere Adli Kontrol: “Meydana 200 Metreden Fazla Yaklaşmaları” Yasak Yasağı tanımayacaklarını söyleyen öğretmenler, 13 Ağustos 2018’de Bakırköy’de basın açıklaması yapmak isteyince gözaltına alınıp bu kez hakimlikten yurtdışına çıkış yasağı ve imza verme şartıyla serbest bırakıldı. TIKLAYIN - Bakırköy’e Girmesi de Yasak, Yurtdışına Çıkması da İki öğretmen meydanda eylem yapmak istedikleri için yine gözaltına alındığında, 21 Ağustos’ta tutuklandı. Yaklaşık iki hafta sonra tahliye oldular. Daha sonra meydana yaklaşmama yasağı da mahkemece kaldırıldı. Bu soruşturma sonucunda açılan davada ise 14 Şubat’ta beraat ettiler. Ancak 5 Şubat’ta Bakırköy 2, Sulh Ceza Hakimliği, bu kez de meydana 100 metreden fazla yaklaşmamalarına hükmetti. Eyleme başladıklarından beri dört kez tutuklanıp tahliye edilen öğretmenler, aynı suçlamayla yargılandıkları altı ayrı mahkemedeki altı davadan ise beraat etti. * 2012’deki değişiklikle getirilen CMK’nın 109/3-l maddesi, “Belirlenen yer veya bölgelere gitmemek” ibaresini içeriyor. |
(AS)