Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tutuklu hak savunucusu, Bernard van Leer Vakfı’nın Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu’nun eşi Ünzile Aksakoğlu, yaptığı yazılı açıklamayla eşinin tek başına bir hücrede tutulduğunu, tutukluluğuna dair başvurularına yanıt alamadıklarını ifade etti.
Açıklamasında, son olarak başvurdukları Anayasa Mahkemesinden de yanıt alamadıklarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurduklarını söyledi:
“Yiğit Aksakoğlu’nun maruz kaldığı hukuka aykırılıklara ve haksız tutuklama tedbirine karşı, Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yolu da dahil olmak üzere, bugüne kadar avukatlarımızca yapılan çeşitli itiraz ve başvurularımıza olumlu yanıt alamamamız nedeniyle ve eşim Yiğit Aksakoğlu’nun maruz kaldığı hukuka aykırılıkların bir an önce sonlanmasını sağlayabilmek amacıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurduk.”
TIKLAYIN - Ünzile Aksakoğlu, Eşi Mahpus Yiğit Aksakoğlu'nu Anlattı
“Tutuklandığından beri ağır tecrit koşullarında”
Ünzile Aksakoğlu’nun açıklamasında, eşinin hapishane koşulları şöyle anlatıldı:
“Eşim Yiğit Aksakoğlu, 16 Kasım 2018 tarihinde, yaklaşık 5 yıl önce yürütülen bir soruşturma kapsamında ve hukuka aykırı olduğunu defalarca dile getirdiğimiz birtakım ‘delillere’ dayanılarak gözaltına alınmıştı.
“Tüm aşamalarda suçlamaları reddetmesine ve tutuklanmasını gerektirebilecek hiçbir hukuka aykırı fiili bulunmamasına rağmen, 17 Kasım 2018 tarihinde tutuklandı ve sonrasında Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi.
“Yiğit Aksakoğlu, tutuklandığı tarihten bu yana ağır tecrit koşullarında, tek başına bir hücrede tutuluyor, avukatları ve biz yakınları dışında kimseyle görüşmesine müsaade edilmiyor. Öyle ki, haftada 1 saatle sınırlanmış olan sosyal faaliyetlerini dahi yalnız başına yapabiliyor.”
Kavala’nın AİHM başvurusu sonuçlanmadı
Gezi direnişinin konu edildiği dava kapsamında iş insanı Osman Kavala da tutuklu. Toplam 16 kişi hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi, ilk duruşma 24 Haziran’da Silivri’de görülecek.
TIKLAYIN - Gezi Eylemleri Davası 24 Haziran'da Silivri'de
Kavala’nın AİHM’deki başvurusu da halen sonuçlanmadı.
İddianamede, tutuklu iş insanı Osman Kavala ve Aksakoğlu ile birlikte 15 kişinin Gezi Parkı Eylemleri'ni düzenleyen "tepe yönetim" oldukları iddia edildi. Savcı, Kavala ve Aksakoğlu için "ağırlaştırılmış müebbet" cezası istedi. İddianame, 4 Mart 2019'da kabul edildi.
TIKLAYIN - Yiğit Aksakoğlu'nun Tutuklanma Sebebi: Delil Yok, Şiddetsiz Eylem Hazırlığı Şüphesi Var
Yiğit Aksakoğlu hakkında
Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini London School of Economics’te STK Yönetimi alanında tamamladı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi, STK Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde 2003-2008 yılları arasında çalıştı, STK Eğitim ve Sertifika Programı’nda savunuculuk, örgüt yönetimi ve proje döngüsü yönetimi gibi çeşitli eğitimler verdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan Sivil Toplum Kuruluşlarına yönelik yayımlanan STK Çalışmaları – Eğitim Dizisi’nden çıkan Proje Döngüsü Yönetimi ve Savunuculuk ve Politikaları Etkileme kitaplarına katkıda bulundu. Sosyal Projeler ve STK Yönetimi Yüksek Lisans programında proje döngüsü yönetimi dersleri verdi.
Çocukların daha sağlıklı, güvenli ve destekleyici bir ortamda yetişmelerine katkıda bulunan Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı’nın Türkiye temsilcisi olarak görev yapıyor, Türkiye’de 0-3 yaş arasındaki erken çocukluk dönemiyle ilgili çalışmalar yürütüyordu. (AS)