Haberin İngilizcesi için tıklayın
Berkin Elvan davasında İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda, bugün olay yerinde keşif gerçekleştirildi.
Gezi direnişinde İstanbul, Okmeydanı’nda biber gazı fişeğiyle vurulan ve hayatını kaybeden Berkin Elvan’la ilgili davanın görüldüğü mahkeme, 27 Şubat 2019’daki son duruşmada keşif kararı almıştı.
TIKLAYIN - Olaydan 6 Yıl Sonra Keşif Yapılmasına Karar Verildi
Yine Gezi direnişinde hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş ile ilgili davanın da görülmesine de bugün Kartal Adliyesindeki Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Ayvalıtaş ailesinin avukatlarının, olay yerinde dört yıl önce yapılan keşifle ilgili bilirkişi raporuna dair talepleri ise reddedildi.
6 yıl sonra “olay yeri keşfi”
Bugün Okmeydanı’ndaki keşif işlemi öncesinde güvenlik güçleri, olayın meydana geldiği Mithatpaşa Caddesi Gaziler Sokak’a girişleri kapattı. Basın mensuplarının da alınmadığı sokakta, mahkeme heyeti ve jandarma bilirkişi tarafından keşif yapıldı.
Sanık polis F.D. de keşfe katılmadı.
Keşif işleminde ayrıca olayın tanıklarından Deniz Tarlak ile Berkin Elvan’ın ailesi, avukatları Can Atalay ve Çiğdem Akbulut, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bulundu.
Olay yeri incelemesi yaklaşık bir saat sürdü, olay yerinin fotoğrafları ve görüntüleri çekildi,
Tanık Tarlak da “Mahkemede anlattığımı bugün burada bilirkişi heyetine anlattım. Polisin ateş ettiği noktayı, Berkin’in vurulduğu noktayı göstererek anlattım. Mahkeme heyeti kendi gözleriyle gördü” dedi.
Keşifle ilgili bilirkişi heyeti raporu hazırlandıktan sonra mahkemeye sunulacak.
Bir sonraki duruşma 8 Mayıs 2019’da.
Bilirkişi raporu “yoğunluktan” hazırlanamadı
Gezi Direnişi’ne Ümraniye’de TEM otoyolu üzerinde gerçekleşen yürüyüş sırasında bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın ölümüne ilişkin davanın 22. duruşması bugün İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme, “yoğun oldukları” gerekçesi ile mazeret dilekçesi sunarak ek süre talebinde bulunan bilirkişilere 15 günlük ek süre verdi. Ayrıca bilirkişilerin bu süre sonunda raporlarını hazırlamamaları durumunda haklarında görevi ihmal suçundan suç duyurusunda bulunmaya karar verdi.
Duruşmada söz alan Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, 2 Haziran’ın oğlunun ölüm yıl dönümü olduğunu belirterek, “2 Haziran’da ölüm yıldönümünde olay yerinde keşif yapılmasını istiyorum” dedi. Ayvalıtaş ailesinin avukatları da “olay yerindeki MOBESE kayıtlarının detaylı incelenmesi ile keşif ve adlı tıp raporlarının incelenmesini” talep etti ancak talepleri mahkemece reddedildi.
Bir sonraki duruşma 2 Haziran 2019, saat 10.00’da görülecek.
Berkin Elvan davası |
İstanbul, Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde 16 Haziran 2013’teki polis saldırısında başının arkasından gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan hastaneye kalbi durmuş olarak götürülmüştü. 269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014'te hayatını kaybetti. Soruşturma dosyası altı savcı değiştirdi. Savcı Faruk Bildirici'nin talebi üzerine, olay yerinde polislerin kullandığı ve Elvan'ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA'ya monte edilmiş kamera görüntüleri, Ulusal Kriminal Büro görevlisi bilirkişisi tarafından incelendi ve analiz raporu 6 Mayıs 2014'te dosyaya sunuldu. Savcı İsa Dalgıç'ın talebiyle görüntüler bu kez Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nda incelendi. Netleştirilmiş görüntüde iki şüpheli memurun göründüğü ve bu memurlardan birinin Elvan'ın ölümüne neden olduğu tespit edildi. Soruşturma 7 Aralık 2016’da tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu savcılarından İsa Dalgıç’ın hazırladığı iddianamede, tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin "olası kastla öldürme" suçundan yargılanması istendi. İddianamede, polislerin “mukavemette bulunan” eylemcilere müdahale ettiği, bu sırada kafasına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın yaralanarak, hastaneye kaldırıldığı ve tedavi gördüğü sırada hayatını kaybettiği anlatıldı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 11 sayfalık iddianame kabul edildi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Elvan ailesinin avukatı Oya Aslan bianet’e verdiği bilgide, olay yerindeki tek bir polise dava açıldığını, davanın da “kasten öldürmek” değil “olası kastla öldürmek” suçundan açıldığını, bunun da hapis cezasını 20 yıla kadar düşürdüğünü belirtti: “Müebbet gerektiren kasten öldürme yerine olası kast ile yargılandığında, polis mahkum olsa dahi ceza 20 yıla kadar düşüyor. Oysa sadece kamera görüntüleri bile kasten öldürmeye dava açmak için yeterliydi.” |
Mehmet Ayvalıtaş davası
2 Haziran 2013 gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde yürüyen grubun üzerine doğru hızla giden aracın çarptığı Ayvalıtaş’ın ölümü kayıtlara trafik kazası olarak geçti. Aracın sürücüsü ifadesinin alınmasının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Annesi Fadime Ayvalıtaş da 13 Aralık 2013’te kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti.
Ayvalıtaş’a aracıyla çarpıp ölümüne sebep olan sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş, Türk Ceza Kanunu’nun 85/2. maddesi uyarınca “taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanıyor.
Dava hala sonuçlanmadı. Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki davaya sunulan bilirkişi raporunda, “Ayvalıtaş’ın kendi ölümünde asli ve tam kusurlu olduğu” tespiti yer aldı, iki sanığın olayda kusurlu olmadığı sonucuna varıldı.
Mahkeme heyeti son duruşmada, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Genişletilmiş Uzmanlar Komisyonu'ndan raporun hazırlanmasının beklenmesine hükmetti. Dava devam ediyor. (AS)