Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi kapsamında yeniden görülen davaya bugün Çağlayan Adliyesi'deki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) devam edildi.
Cinayette ihmali bulunduğu iddia edilen kamu görevlilerinin yargılandığı dördü tutuklu 85 sanıklı davanın 25. duruşma haftasında 90. duruşması gerçekleştirildi.
Ara kararını açıklayan mahkeme cinayet döneminde İstanbul Jandarma İstihbarat TİM Komutanı olarak görev yapan yüzbaşı Muharrem Demirkale ve Fox TV haber müdürü Ercan Gün'ün tahliyesine karar verdi.
Mahkeme duruşmayı Haziran ayına bırakırken gelecek duruşma haftasında görülecek celselerde mahkeme dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler ve dönemin MİT görevlilerinin de aralarında bulunduğu 12 kişinin dinlenmesine karar verdi.
Salı ve Çarşamba günü görülen davalarda duruşmada dönemin İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Yardımcısı Celal Sel, Emniyet İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Vedat Yavuz, İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Yardımcısı Celal Sen ve Emniyet İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Vedat Yavuz dinlenmişti.
TIKLAYIN – TEM Şube Müdür Yardımcısı ve Emniyet İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Dinlendi
TIKLAYIN – Patan: Cerrah'ın Akyürek'ten Evrak İmha Etmesini İstediği İddiası Konusunda Bilgim Yok
İki sanık tahliye edildi
Dün talepleri dinleyen mahkeme bugün ara kararını açıkladı. Mahkeme dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat TİM Komutanı olarak görev yapan yüzbaşı Muharrem Demirkale ve Fox TV haber müdürü Ercan Gün'ün tahliyesine karar verdi.
Demirkale ve Gün'ün yargılandığı başka bir dosyada "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezası bulunuyor. Bu nedenle Dink Cinayeti dosyasından tahliyelerine karar verilmelerine rağmen başka suça konu yargılamadan tutukluluk halleri devam edecek.
İki tutuklu sanık kaldı
Böylece yeniden görülmeye başlayan Dink Cinayeti davasında iki tutuklu sanık kaldı. Mahkeme dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in tutukluluklarının devamına karar verdi.
Mahkemenin ilgil kararında şu ifadeler yer aldı:
Tutuklu sanık Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer hakkında yapılan incelemede; Sanık Ramazan Akyürek'in cinayet öncesi 2003 Aralık ayından 2006 Mayıs ayına kadar Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı, maktul Hrant Dink'in öldürüleceğine ilişkin Yardımcı İstihbarat Elemanından 15 Şubat 2006 tarihinde bilgi alındığında Trabzon İl Emniyet Müdürü konumunda olduğu, Mayıs 2006 tarihinden itibaren 2009 Ekim ayına kadar Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı yaptığı, Dink'in katledildiği tarihte İstihbarat Daire Başkanı konumunda olduğu, sanığın Trabzon Emniyet Müdürü iken özetle sorumluluğundaki kurumca hedef şahsın bulunduğu yerin kolluk birimlerine istihbari bilgilerin yöntemine uygun şekilde iletilmediği iddia olunmakla birlikte yine sanığın İstihbarat Daire Başkanı olarak görevli olduğu dönemde de özetle cinayet tarihine kadar konuyla ilgili öncesine dair bilgi sahibi olmasına rağmen gerekli çalışmaları yapmadığı iddia olunduğu, Sanık Ali Fuat Yılmazer'in, suç tarihi olan 19 Ocak 2007 tarihi ve öncesinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube (aşın sağ, irticai ve azınlık faaliyetlerine karşı yürütülen istihbarat operasyonlarının koordine ve takibini yapmakla görevli birim) Müdürü olarak görev yaptığı, maktul Hrant Dink'in öldürüleceğine ilişkin Yardımcı İstihbarat Elemanından 15 Şubat 2006 tarihinde bilgi alındığında da maktul Hrant Dink'in katledildiği tarihte de bu görevi ifa ettiği, sanığın İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olarak görevli olduğu dönemde özetle cinayet tarihine kadar konuyla ilgili öncesine dair bilgi sahibi olmasına rağmen gerekli çalışmaları yapmadığının iddia olunduğu, Bu iddia ve isnatların sanıkların konumları ve ifa ettikleri görevlerle birlikte dosyamız kapsamında dinlenen ve sanıklar aleyhine ortaya konan tanık beyanlarıyla birlikte değerlendirildiğinde, aynca F-3 Buluşma ve bağlantılı F-4 Haber Raporu ile 17 Şubat 2006 tarihli belgelerin içerikleri gözetildiğinde sanıklar aleyhine kuvvetli suç şüphesinin mevcudiyetini sürdürdüğü, yine sanıklar aleyhindeki iddia ve isnatların mahiyetiyle olayla ilgili bu aşamaya kadar alınan ifade ve beyanların yanı sıra dosyaya toplanan bilgi ve belgeler, olay hakkında tanzim edilmiş olan tutanak ve raporlar, HTS kayıtları, HTS analiz raporları gibi mevcut delil durumunun tutukluluğun devamı ve uzatılmasına yeter derecede olduğu, sanıkların tutuklu bulundukları suçların ağırlığı ve bir tutuklama nedeni kanunen var sayılan katalog suçlar arasında yer alması, bir kısım tanık beyanlarının halen tamamlanamamış olması sebebiyle tanıklar üzerinde baskı kurulması riskinin bertaraf edilebilmesi, adı geçen tutuklu sanıkların hukuki durumlarında lehe bir değişikliğe rastlanmaması, yargılamanın geldiği aşamada adli kontrol tedbirlerinin yeterli olmayacağı ve tutuklama tedbirinin atılı suçlara ilişkin uzatılmasının bu aşamada ölçülü olduğu değerlendirildiğinden sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiştir. |
Muharrem Güler ve MİT görevlileri dinlenecek
Mahkeme ayrıca dönemin Trabzon Terörle Mücadele Şubesi görevlileri Adem Sağlam, Mustafa Kuletaş, Muhammet Kırmacı, Emre Altuntaş, Trabzon Jandarma Komutanlığında görevli Recep Koçpınar, Muhammet Bulgur, Adem Polat, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Vali Yardımcısı Ergün Güngör, MİT İstanbul Bölge Başkanı Hüseyin Kubilay Günay, İstanbul MİT Bölge Başkanlığında görevli Özel Yılmaz ve Handan Selçuk'un dinlenmesine karar verdi.
Mahkeme, tahliye edildikten sonra ev hapsinde tutulan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrolünün kardırılması talebini ise reddetti.
Mahkeme bir sonraki duruşma haftasının 11-12-13 Haziran tarihlerine bırakılmasına karar verdi. (HA)