* Fotoğraf: Ahmet Bolat – İstanbul / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, bugün başlattığı imza kampanyasıyla, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nun bulunduğu Akasyalı Sokak'ın adının “Cemal Kaşıkçı Sokağı” olarak değiştirilmesi çağrısı yaptı.
İstanbul Beşiktaş Belediyesi’ne hitaben yazılan dilekçede, “Gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya yapılan bu acımasız saldırının toplumsal hafızadaki yerini koruması, unutulmaması ve Kaşıkçı için adaleti sağlamak adına” sokağın isminin değiştirilmesi talep ediliyor.
“Cezasız kalmamalı, etkin soruşturulmalı”
Kampanyaya dair açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, şunları söyledi:
“Cemal Kaşıkçı cinayeti cezasız kalmamalı ve etkin bir şekilde soruşturulmalı. Kaşıkçı cinayetiyle, Suudi Arabistan Krallığının ifade özgürlüğüne nasıl baskı kurduğunu ve ne derece acımasızlaşabildiğini tüm dünya gördü.
“Bu vahşetin unutulmaması ve üzerinin örtülmemesi için sokağa Cemal Kaşıkçı’nın adının verilmesini Beşiktaş Belediyesi’nden ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden talep ediyoruz.”
Af Örgütü Türkiye Şubesi ve Sınır Tanımayan Gazeteciler, Cemal Kaşıkçı’nın kayboluşunun 100. gününde İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasının önünde toplanarak bir basın açıklaması yapmış, burada da bu talebi dile getirmişti.
Birleşmiş Milletlerce bağımsız bir uluslararası soruşturma talep eden Af Örgütü, bu açıklama sırasında Başkonsolosluk binasının bulunduğu Akasyalı Sokak'ın adını sembolik olarak “Cemal Kaşıkçı Sokağı” diye değiştirmişti.
Ne olmuştu?
2 Ekim'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Kaşıkçı’yla ilgili 20 Ekim’de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair 31 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi:
“Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. “Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir.”
ZAMAN ÇİZELGESİ - Gazeteci Cemal Kaşıkçı Cinayetinde Gün Gün Neler Yaşandı?
Kaşıkçı’nın cesedinin bulunması çalışmaları kapsamında Yalova’da kazı yapıldı ancak bir sonuca ulaşılmadı.
Cemal Kaşıkçı hakkında
Gazeteci, yazar. 59 yaşındaydı.
Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post’ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman’ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD’ye yerleşti.
Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Okaz ve Saudi Gazette de dahil olmak üzere Suudi Arabistan merkezli olan Arapça ve İngilizce yayın yapan çok sayıda gazetede çalıştı. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. (AS)
* İmza kampanyasına buradan katılabilirsiniz.