Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Tarsus Cezaevi’ndeki bulunan 85 yaşındaki hasta mahpus Sise Bingöl’ün durumuna ilişkin önerge verdi.
Önergede Bingöl hakkında rapor hazırlayan İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu’nun “Kendini kötü gösterme çabası içinde olduğu düşünüldüğü...” şeklindeki sonucu da paylaşıldı. Oysa Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bingöl’ün hapishane kalmasının hayati tehlike oluşturacağını ifade etmişti.
İki ayrı çelişkili sağlık raporu
Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde hükümlü bulunan Sise Bingöl’ün avukatları, Bingöl’ün sağlık sorunlarından dolayı cezasının süresiz ertelenmesi talebiyle başvuru yapmıştı.
TIKLAYIN - "Hastaneye Kaldırılan Sise Bingöl Tahliye Edilsin"
Bingöl, başvurunun ardından 2 Kasım 2018’de Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne sevk edildi. Tetkikler sonucu “Bingöl’ün yüzde 97 fiziki fonksiyon kaybı yaşadığı, idrar inkontinansı olduğu, kas gücü defisiti olmadığı, akciğer kanseri olduğu, yaşını dahi bilmediği, dün yediğini hatırlamadığı, hangi yılda olduğunu ve ayları bilmediği, birlikte yaşadığı insanların isimlerini hatırlamadığı, gece gündüz ayrımı yapamadığı” tespit edildi.
Raporda Bingöl'ün “cezasın cezaevinde infazı halinde hayati bakımdan tehlike arz edeceği” belirtildi.
Bu raporun ardından İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu tarafından ayrıca bir rapor hazırlandı.
Bu raporda ise Bingöl’ün “Kendini kötü gösterme çabası içinde olduğu düşünüldüğü...” ifade edildi ve Bingöl'ün Türkçe bilmediği için Psikolojik Tetkikler Şubesi'nce yapılan psikometrik değerlendirmesinde testlerin büyük çoğunluğunun yapılmadığı belirtildi.
Raporda, “Bingöl’ün cezaevinde hayatını yalnız idame ettirebileceği” sonucu yer aldı.
Sise Bingöl halen cezaevinde.
“Hangi rapor gerçek dışı?”
Önergede Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den şu soruları yanıtlaması istendi:
* Bingöl’ün sağlık durumu ile ilgili sekiz gün boyunca Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde yapılan tetkikler sonucu hazırlanan rapor detayları ile ortada iken Bingöl’ün tahliye edilmemesinin gerekçesi nedir?
* İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu Türkçe bilmeyen Bingöl’ün psikometrik değerlendirmesinde testlerin büyük çoğunluğunu yapmadan “cezaevinde kalabilir” raporu hazırlamasının yasal dayanağı nedir?
* Hiçbir hastalığı olmasa dahi 85 yaşında bir insanın cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyeceği, ihtiyaçlarını karşılayamayacağı yeterince açık değil mi?
* Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin raporu mu Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu’nun raporu mu gerçek dışıdır?
Ne olmuştu?
85 yaşındaki Sise Bingöl 2016 yılında Muş Varto'da tutuklandı. 2.5 ay tutuklu kalan ve ilk duruşmasında serbest serbest bırakılan Bingöl Erzurum Bölge İstinaf Mahkemesinin 4 yıl 2 ay cezasının onaylamasının ardından 2017 Nisan ayında tekrar tutuklanarak önce Muş E Tipi Cezaevine ardından da Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevine gönderildi.
Hasta olmasına rağmen Muş ile Tarsus arasındaki uzun yolculuğu üç gün elleri kelepçeli olarak, ring aracı ile sağlıksız koşullarda yapıldı.
Kalp, şeker, tansiyon, akciğer ve rahim rahatsızlıkları nedeniyle sürekli doktor kontrolü altında tutulması gereken Bingöl’e ilişkin Tarsus Devlet Hastanesi rahatsızlıklarına rağmen cezaevinde kalmasının hayati tehlike arz etmediğine dair rapor verdi.
Bingöl’ün serbest bırakılması için imza kampanyası başlatıldı.
İmza kampanyasına buradan katılabilirsiniz.
(AS)