* Fotoğraf Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır Valiliği, kentin üç ilçesindeki 23 köy ve bu köylere bağlı mezralarda 14 Ocak’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını duyurdu.
Valiliğin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bu ilçelerde düzenlenen operasyon sona erdi ve yasak, 15 Ocak itibariyle sonlandırıldı.
Yasağın kaldırıldığı bölgeler şöyle:
Lice ilçesine bağlı Serince, Kayacık, Uçarı, Ziyaret, Esenler, Ortaç, Yalaza, Çavundur, Dolunay, Bağlan, Kabakaya, Kutlu ve Oyuklu Köyleri ile bu köylere bağlı mezralar,
Kocaköy ilçesine bağlı Boyunlu Köyü ile bağlı mezraları,
Hazro ilçesine bağlı Gözebaşı, Sarıerik, Meşebağları, Kavaklıboğaz, Kırmataş, Terdöken, Çitlibahçe, Dadaş ve Ormankaya köyleri ile mezraları.
En çok yasak Diyarbakır’da
Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) 3 Ocak 2019’da açıkladığı verilere göre, bu biçimi ile ilk kez uygulanan sokağa çıkma yasaklarının en çok görüldüğü il Diyarbakır.
TIKLAYIN - TİHV: Sokağa Çıkmak Son 3,5 Yılda En Az 351 Kez Yasaklandı
16 Ağustos 2015’ten 3 Ocak 2019'a kadar geçen sürede, Diyarbakır’da en az 204 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Diyarbakır hakkındaTÜİK verilerine göre 2014 itibarıyla 1 milyon 635 bin 48 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 12. şehri. Şehir merkezinin nüfusu ise 834 bin 854. Kentin biri merkez, 14 ilçesi var. Diyarbakır (Amed) kent merkezi yaklaşık 9 bin yıllık bir geçmişe sahip. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, UNESCO tarafından 2015'te Dünya Mirası olarak tescil edildi. Dicle Üniversitesi, 1978'de açıldı. Diyarbakır Valisi: Hasan Basri Güzeloğlu Belediye eş başkanları: Gültan Kışanak, Fırat Anlı (Demokratik Bölgeler Partisi). (Seçilmiş belediye başkanları tutuklandı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum olarak atanan eski Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla 2 Kasım 2016’da göreve başladı.) |
* 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, Madde11-ek paragraf: “Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hâllerde on beş günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilir; belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilir veya kısıtlayabilir ve ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilir."
(AS)