Haberin İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır Barosu, bugün Diyarbakır Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında, öldürülen baro başkanı Tahir Elçi’yle ilgili soruşturmaya sunacakları yeni belgeden bahsetti.
Baro Başkanı Cihan Aydın, dosyadaki belge ve bilgilerin Londra Üniversitesi Adli Mimarlık bölümünde analiz edildiğini, bunun sonucunda cinayetin muhtemel faillerinin belirlendiğini açıkladı.
Rapor önce savcılığa sonra kamuoyuna sunulacak
Cihan Aydın’ın okuduğu açıklama özetle şöyle:
“Önceki [baro] yönetiminden arkadaşlarımızın çabasıyla soruşturma dosyasındaki bütün yazılı-görsel belgeler, deliller, tanık ifadeleri, açık kaynak arayışları sonunda elde edilen bilgi ve belgeler bundan yaklaşık iki yıl önce bir bütün olarak Londra Üniversitesi Adli Mimarlık bölümüne gönderilmişti.
“Bugün itibariyle Adli Mimarlık bölümünce hazırlanan bu rapor elimize geçti. Bu raporu dilekçemizle birlikte Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na, soruşturma savcısına vereceğiz. Raporla ilgili şu anda çok detay veremeyeceğim çünkü bu raporu daha sonra kamuoyuyla paylaşacağız.”
“Bir ve birden fazla fail var”
“Az önce bahsettiğim dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerden, görüntülerden bir derleme yapıldı ve tamamen bilimsel olarak yapılan bu incelemeler sonucunda sayın başkanımızın öldürülmesine sebep olan muhtemel faillerin kimler olabileceği konusunda bir tespite varıldı.
“Bizim açımızdan bu saatten sonra bilimsel verilerle de desteklenmiş bir ve birden fazla fail var. Dolayısıyla biz Cumhuriyet savcısının artık bu rapor doğrultusunda failleri çağırıp derhal şüpheli olarak ifadelerini almasını ve bu kişilerin tutuklanmasını talep edeceğiz.”
Ne olmuştu?
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, basın açıklaması için bulunduğu Sur, Dört Ayaklı Minare önünde, 28 Kasım 2015’te vurularak öldürüldü. Failleri halen belirlenip yargı önüne çıkarılmış değil.
Soruşturmanın seyri ise şöyle ilerledi:
* Cinayete ilişkin soruşturmada iki başsavcı ve dört savcı değişti.
* Elçi’ye doğru ateş ettiği görüntülerde de yer alan dört kolluk görevlisi dosyada sadece tanık olarak gösterildi.
* Cinayetin gerçekleştiği sokaktaki işyerlerinin incelenen kamera görüntülerinden bir sonuç çıkmazken, yine sokaktaki Mardin Kebapevi’nin içini çeken 3 kameraya ait görüntülerin bulunmasına rağmen cinayet noktasını görüntüleyecek açıya sahip dördüncü kamera “çalışmıyordu”.
* Vurulma anının da olduğu polis kamerası görüntülerinde ise 13 saniyelik kesinti bulunuyor.
* Elçi ailesinin avukatlarının savcılığa yaptığı başvurulara rağmen polis kamerasına ait hafıza kartı bulunmadı.
* Cinayet sokağında bulunan 30’u aşkın polisin silahlarına kriminal inceleme yapılmadı. (AS)