Haberin İngilizcesi için tıklayın
Van Cezaevinden Mecit Şahinkaya bianet’e yazdığı mektubunda, haberleşme, özellikle de mektuplaşma haklarının nasıl ihlal edildiğini anlattı.
Şahinkaya’nın mektubunda verdiği bilgilere göre, üç mahpusa “idareden habersiz mektup göndermek” iddiasıyla birer ay etkinliklerden men cezası verildi. Mahpuslar Van İnfaz Hakimliğine bu cezayla ilgili itiraz dilekçesi verince, ceza hakimlik tarafından iptal edildi.
Ancak savcılık infaz hakimliğine bu kararıyla ilgili itirazda bulununca hakimlik, bir hafta önce vermiş olduğu kendi kararını iptal etti.
Van İnfaz Hakimliğinin, kendi kararının iptalini içeren 3 Kasım 2017 tarihli, 2017/2400 sayılı kararı ise mahpuslara tam bir yıl sonra, Kasım 2018’de tebliğ edildi.
Mahpuslar da konuyla ilgili tekrar itiraz ederek, Van İnfaz Hakimliğinin kendi kararına yapılan itirazı değerlendirme yetkisi olmadığını, itiraz merciinin Ağır Ceza Mahkemesi olduğunu ifade etti. Bu itirazlar sonuçlanana dek de bir yıl önceki mektupta yazılanların “zamanaşımına uğradığını” belirttiler.
İzinli mektuplar 9 aydır gönderilmeyi bekliyor
Aynı hapishanede tutuklu bulunan Talat Şanlı’nın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya göndermek istediği mektup da hapishane idaresince “sakıncalı” bulunarak yasaklandı.
Şanlı Van İnfaz Hakimliğine dilekçeyle başvurdu, mektubun gönderilmesinin yasaklanmasına itiraz etti.
İnfaz Hakimliği bu kez mahpusu haklı bularak, 6 Şubat 2018’deki kararıyla “mektubun sakıncalı olmadığına ve gönderilmesi gerektiğine” hükmetti. Ancak İnfaz Hakimliği’nin “sakıncalı değildir” kararı Şanlı’ya 9 ay sonra tebliğ edildi.
Hapishane idaresi ise Van İnfaz Hakimliği’nin bu kararına rağmen mektubu 9 aydır sahibine göndermediğini Şanlı’ya bildirdi.
Mahpuslardan Murat Kaymaz’ın bianet’e gönderdiği mektup da hapishane idaresince “sakıncalı” bulundu. Kaymaz idarenin bu kararına itiraz etti.
Onun itirazı da İnfaz Hakimliğince kabul edilerek yasaklama kararı kaldırıldı ve hakimlik, 30 Ocak 2018 tarihli kararıyla mektubun sahibine gönderilmesine hükmetti. Ancak bu karar da Kaymaz’a 9 ay sonra tebliğ edildiği gibi, mektup ise hala bianet’e gönderilmiş değil.
Mektubun sahibinin adresi artık TBMM değil
Başka bir “zamanaşımına uğrayan” mektup da Şenal Sarıhan’a gönderilmişti. Bu durumu da mahpuslardan Taner Korkmaz şöyle anlattı:
“O dönem milletvekili olan Şenal Sarıhan’a gönderdiğim ve sakıncalı bulunarak iletilmeyen mektupla ilgili itirazım 8 Şubat 2018’de kabul edildi ve mektubun sahibine gönderilmesine hakimlikçe karar verildi. Ancak bu karar bana yeni tebliğ edildi. Zaten artık Sarıhan milletvekili olmadığı için TBMM adresli mektubun bu adresteki sahibine gönderilmesi de mümkün değil.” (AS)