Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Konseyi Genel Sekreterlik Sözcüsü Daniel Holtgen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının Türkiye için bağlayıcı olduğunu hatırlattı.
TIKLAYIN - AİHM: Demirtaş Serbest Bırakılsın
AİHM’in Halkların Demokratik Partisi ‘nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesine yönelik kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Bizi bağlamaz” diye karşılanmıştı.
TIKLAYIN - AİHM: Türkiye Karara Uymalı, Erdoğan: Bizi Bağlamaz
Holtgen Twitter hesabından, “Anlaşmanın 46. maddesine göre bütün ülkeler mahkemenin kararlarına bağlıdır” yazdı.
AİHM de Demirtaş kararında, tutukluluğun devamının, Türkiye’nin sözleşmenin [AİHS] 46/1. maddesi bağlamında Mahkemenin kararları ile bağlı olma yükümlülüğünü ihlal edeceğinin altını çizdi.
Karar uygulanmazsa ne olur?
Demirtaş kararını bianet’e değerlendiren Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Hukuken kararın uygulanması konusunda soru işareti yok ama siyaseten ne olacağını göreceğiz” demişti.
TIKLAYIN - Prof. Dr. Akdeniz: AİHM Kararını Uygulamama Lüksümüz Yok
Prof. Dr. Akdeniz, kararın uygulanmaması durumunda neler olabileceğini de şöyle anlattı:
“Avrupa Konseyi nezdinde siyasi yaptırımı olur. Bu kararlar Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nce takip ediliyor, uygulanıp uygulanmadıkları denetleniyor. Türkiye böyle bir kararı uygulamazsa süreç incelemeye alınır. Maalesef çabuk işleyen bir süreç değil ama siyaseten takibi yapılacaktır. Avrupa Konseyi böyle durumlarda ihraç süreci de başlatabiliyor.
“Kararın uygulanmamasının sadece siyasi değil ekonomik sonuçları da olabilir. Yeni bir siyasi kriz durumunda ekonomi de etkilenebilir.
“Türkiye’nin hem Avrupa Konseyi’ndeki yeri hem de AİHM nezdindeki yeri siyaseten sarsılacaktır. Kararı uygulamamak gibi bir lüksümüz yok.”
Bağlayıcılık hükmü
Türkiye’nin de imzacısı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “Kararların Bağlayıcılığı ve İnfazı” ile ilgili 46. Maddesinde şu ifadeler yer alıyor:
1) Yüksek Sözleşmeci Taraflar, taraf oldukları davalarda Mahkeme’nin verdiği kararlara uymayı taahhüt ederler.
2) Mahkeme’nin kesinleşen kararı, infazını denetleyecek olan Bakanlar Komitesi’ne gönderilir.
Aynı maddeye göre, Bakanlar Komitesi, AİHM hükmünü yerine getirmeyen bir devleti, üçte iki çokluğuyla alacağı bir kararla, yükümlülüğünü yerine getirmediği için AİHM’e şikayet ederek siyasi baskı uygulama yetkisine sahip.
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Bakanlar Komitesi geçtiğimiz aylarda Azerbaycan’a karşı benzer bir girişimde bulunmuş, bu girişim sonrası Azeri mahkemeleri muhalif insan hakları savunucusu Ilgar Mammadov’u serbest bırakmak zorunda kalmıştı. (AS)