Sivil toplum çalışanı ve akademisyen 13 kişinin gözaltına alınmasına Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden tepkiler gelirken, gözaltındakilerin ifade işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma Merkezi Müdürü Adem Sözüer, Twitter hesabı üzerinden açıklama yaparak akademisyenlerin gözaltına alınmasını eleştirdi.
Sözüer, "Önce garip tutuklamalar yapıldı. Sonra; 2013'te olan ve soruşturması 2014'te başlamış olay için 2018'de düğmeye basıldı. Kanunlar çiğnenip akademisyenler, sanatçılar baskınla yataktan toparlandı, gözaltına alındı. 28 Şubat, 17/25 Aralık ve 15 Temmuz'a giden yolların taşları da böyle döşenmişti" dedi.
Önce garip tutuklamalar yapıldı
— Adem Sözüer (@AdemSozuer) 16 Kasım 2018
Sonra;2013te olan ve soruşturması 2014te başlamış olay için 2018de düğmeye basıldı:Kanun çiğnenip akademisyenler,sanatçılar baskınla yataktan toparlandı,göz altına alındı.
28Şubat,17/25Aralık ve 15Temmuza giden yolların taşları da böyle döşenmişti
Gözaltıların hukuka aykırı olduğunu belirten Sözüer, şunları belirtti: "Yine eleştiriyoruz. Çağrıldığında gelecek insanlara şafakta gözaltı hukuka aykırıdır, çok ayıptır! Suçüstü hali yok, soruşturma 2014'te. Kanun şöyle: “İfadesi alınacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır” CMK:145/1 “Çağrıldığı halde gelmeyen şüphelinin zorla getirilmesine karar verilebilir” CMK:146/1"
Feyzioğlu: Kaygılıyız
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Aralarında İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ve Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay’ın da bulunduğu 20 kişinin gözaltına alınmasını kaygıyla izliyoruz.” dedi. Feyzioğlu hatadan biran önce dönülmesini de istedi.
AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi: Derhal Serbest Bırakılsınlar
OSCE media freedom (AGİT Medya Özgürlüğü) temsilcisi Harlem Desir da, ödüllü film yapımcısı Çiğdem Mater’in ve diğer hak savunucularının gözaltına alınmasından endişe duyduklarını belirtti, Türkiye’yi gözaltındakileri serbest bırakmaya çağırdı.
Weiwei: Mater'i ve hak savunucularını serbest bırakın
Çinli modern sanatçı ve sanat danışmanı Ai Weiwei de sosyal medya hesabından film yapımcısı Çiğdem Mater’in serbest bırakılmasını istedi. Mater’in filmleri hakkında bilgi yazdı.
İfade İşlemleri Sürüyor
Öte yandan, gözaltına alınan 13 kişiden altısı serbest bırakılırken, Yiğit Ekmekçi ve Hakan Altınay’ın ifadesinin sona erdiği, film yapımcısı Mater’in ifade işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. (EMK)