* Fotoğraf: Serhat Çağdaş – İstanbul / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumartesi Anneleri/İnsanları ile İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybedilişinin birinci ayında adalet talep etti.
2 Ekim'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Kaşıkçı’yla ilgili 20 Ekim’de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti. Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ve ailesi ile hak örgütleri ve uluslararası kurumlar, cesedinin yerinin açıklanmasını talep ediyor. Savcılık ise “cesedin yok edildiğini” açıkladı, soruşturma sürüyor.
Yazılı açıklama yapan hak savunucuları, Kaşıkçı’nın yakınlarının “gömme hakkı”na da dikkat çekti:
“Cemal Kaşıkçı’nın kaybedişinin birinci ayında acilen olayın bütün boyutlarıyla aydınlatılması ve adaletin sağlanması talebimizi tekrarlıyoruz. Bütün insanlık ailesini ilgilendiren bu vahşet, siyasi hamlelerin, diplomatik çıkarların gölgesinde kalmamalı, suçun bütün unsurları evrensel hukukun gereği olarak cezalandırılmalı.
“Herkesin kendi inanç ve ritüellerine göre sevdiklerine veda etme hakkı vardır. Bu hakları ellerinden alınmış aileler olarak mazeret kabul etmiyoruz; Türk yetkililerine Kaşıkçı’nın bedeninin bulunarak sevdiklerine teslim edilmesi için acil eylem çağrısında bulunuyoruz.”
Cumartesi Anneleri/İnsanları ve İHD daha önce de hem konsolosluk önünde hem de yazılı olarak yaptıkları basın açıklamalarıyla, Kaşıkçı'nın akıbetini sormuştu.
Ne olmuştu? |
Cemal Kaşıkçı’dan, konsolosluğa girdiği 2 Ekim, saat 13.00’ten beri haber alınamıyor. Kaşıkçı'ya konsolosluğa ilk başvuru yaptığı 28 Eylül'de “Evrakların hazır değil” denmiş, 2 Ekim’de gelmesi istenmişti. TIKLAYIN – Cemal Kaşıkçı’nın Son Görüntüsü Yayınlandı Kaşıkçı’nın konsolosluğa giriş görüntüleri de Washington Post gazetesince yayınlandı. Çıktığına dair ise herhangi bir görüntü yok. Ancak aynı gün Suudi Arabistan’dan gelen dokuz kişinin, olayla bağlantılı olduğu iddia edildi. Reuters ve Türkiye’den gazetecilerin yanı sıra, Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı da Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü ve cesedinin konsolosluktan çıkarıldığını iddia etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında Suudi Arabistan Başkonsolosluğundaki adli işlemleri yürütmek üzere bir başsavcı vekili ve bir cumhuriyet savcısı görevlendirdi. Suudi Arabistan da soruşturma için Suudi Arabistan Başsavcısı Suud el Muceb’i görevlendirdi; el Muceb İstanbul’da incelemelerde bulunup ülkesine döndü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Ekim’de yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: “Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir.” ZAMAN ÇİZELGESİ - Gazeteci Cemal Kaşıkçı Cinayetinde Gün Gün Neler Yaşandı? |
Cemal Kaşıkçı hakkında
Gazeteci, yazar. 59 yaşındaydı.
Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post’ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman’ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD’ye yerleşti.
Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. (AS)