Fotoğraf: Lutz Knospe/ Maşim Gorki Theater
Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu önünde insan hakları savunucusu ve iş insanı Osman Kavala'nın tutuklanmasının üzerinden bir yıl geçmesi nedeniyle "Solidaritätsfoto für Osman Kavala!" adıyla toplu fotoğraf çekimi yapıldı.
Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu sanat yönetmeni Şermin Langhoff, Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir, Büyükada'da insan hakları aktivistlerinin düzenlediği bir toplantıda gözaltına alınıp tutuklanan Peter Steudtner'in de aralarında bulunduğu Kavala'ya destek çekiminde bir kez daha "Osman Kavala için Özgürlük" talep edildi.
Kavala'ya özgürlük isteyenler şu çağrıyı yaptı:
"Kavala'nın tutuklanmasından tam bir yıl sonra bu haksızlığın devam ettiğini hatırlatmak için bu fotoğraf çekimini düzenledik. Dünyanın her yerinden Kavala'yı destekleyenler olarak onun bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz."
Parlamenter Cem Özdemir ve sanatçı Şermin Langhoff, Osman Kavala'nın tutukluluk süreciyle ilgili bianet'e değerlendirmede bulundu.
Langhoff: Kavala'ya yapılan çok büyük bir haksızlık
Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu'nun sanat yönetmeni Şermin Langhoff, "Osman Kavala yaklaşık bir yıl önce gözaltına alınıp tutuklandığında hepimiz çok şaşırdık, özellikle biz sanatçılar" dedi ve ekledi:
"Geçen yıl burada Maxim Gorki Tiyatrosu'nda çeşitli sanatçılarla birlikte 3. Berlin Güz Salonu'nu (Berliner Herbst) yapıyorduk.
"Bu tutuklanmayı anlayamamıştık. Onu Anadolu'daki kültürel çeşitlilikleri destekleyen, kozmopolitik, insan haklarını savunan bir iş insanı ve finansör olarak hepimiz tanıyorduk.
"Tutuklanmasına çok şaşırdık, böyle bir mesaj yazdık. Bir yıl geçti hala iddianame olmadan tutuluyor Silivri'de. Bu çok büyük bir haksızlık, Türkiye hukuku için çok büyük bir ayıp.
"Şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) acil vaka yapmış durumda ve bir yıl geçmiş biz bu mesajımızı tekrarlamak istedik.
"Haksız yere tutuklu olan Osman Kavala'nın özgürlüğünü istiyoruz."
Özdemir: Bu koşullarda ilişkiler normalleşemez
"Osman Kavala hepimizin abisi, arkadaşımız, büyüğümüz, saygı duyduğumuz bir kişi" diyen Cem Özdemir şunları söyledi:
"Onun içeri atılması sivil topluma bir gözdağı vermektir, başka bir şey değil. Hiçbir gerekçe yok. Türkiye'nin hukuk devleti olmadığının maalesef en iyi örneklerinden birisi.
"Osman Kavala gibi hiçbir suç işlememiş insanların içeride bulunduğu bir süreç içinde biz buradaki, Almanya'daki muhalefet olarak ilişkilerin normalleşmesine izin vermeyiz.
"O zamanlar da sayın Erdoğan, sayın Merkel ve sayın Steinmeier ile görüşüp iş hallolmuştur diye düşündü Ermeni kararıyla ilgili de ama öyle olmadı. Bütün milletvekilleri benim görüşümü destekledi.
"Dayanışmamız demokrasiden yana olanlarla"
"Burada da çok şükür demokrasi var, kamuoyu var, muhalefet var ve yönetimi etkileyebiliyor. Dolayısıyla hükümetin söylediği çok şey olabilir. Ama burada da bir çoğunluk var. Bu çoğunluğun Türkiye'ye yönelik görüşü de nettir.
"Türkiye'de olan bitenleri takip ediyoruz. Bizim Türkiye'de kendimize yakın bulduğumuz kişiler, demokrasi talep eden kişiler, Türkiye'yi açık bir cezaevine çevirmeye çalışanlar değil.
"Biz orada demokrasi mücadelesi veren, modern bir Türkiye isteyen insanların yayındayız, dayanışmamız onlarla. Türkiye'yi bir Suudi Arabistan'a ya da Azerbaycan'a çevirmek isteyenlere karşıyız."
10 binden fazla imza toplandıYıllardır kültür ve sanata verdiği destekle tanınan Osman Kavala'nın bir yıl önce tutuklanmasından bu yana 10 binin üzerinde insan Kavala'nın serbest bırakılması için açılan imza kampanyasını destekledi. 1 Kasım 2017 tarihinde tutuklandıktan sonra Chance.org internet sitesinde yayınlanan açık mektupta, Maxim Gorki Tiyatrosu tarafından gerçekleştirilen 3. Berlin Herbstsalon etkinliğine katılan sanatçılar, Kavala'nın serbest bırakılması için girişimde bulunmuşlardı. (www.change.org/freeosmankavala). Girişime önayak olan Şermin Langhoff ve Berlin Herbstsalon etkinliğinde yeralan yüz sanatçı arasında Norbert Bisky, Alfredo Jaar, Banu Cennetoğlu ve Tobias Zielony'nin yanısıra Gorki Tiyatrosu sanatçıları, ortakları, dostları ve destekçileri de ilk imza verenler arasında yer almıştı. Bunlar arasında sinema yönetmeni Fatih Akın, Sibylle Berg, Olga Grjasnowa ve René Pollesch gibi yazar ve yönetmenler; Schwarzkopf Vakfı'ndan André Schmitz, Allianz Kültür Vakfı'ndan Esra Küçük, Federal Almanya Kültür Vakfı'ndan Hortensia Völckers gibi vakıf temsilcileri; Berlin Kültür Senatörü Klaus Lederer, Alman Federal Meclisi Yeşiller Partisi Milletvekilleri Claudia Roth ve Cem Özdemir gibi siyasetçiler ile Kavala'nın tutulduğu aynı hücrede kalan ve daha sonra salıverilen insan hakları savuncusu Peter Steudtner de ilk imzacılar arasındaydı. |
Osman Kavala hakkında1957'de Paris'te doğdu. Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. 1982'den sonra Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalıştı. Murat Belge'yle birlikte Türkiye'nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları'nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center For Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. TESEV Yönetim Kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi. 18 Ekim 2017'de gözaltına alındı. 1 Kasım 2017'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ifade alınmaksızın tutuklamaya sevk edildi. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından TCK'nin 309 ve 312. maddelerinde düzenlenen suçlardan tutuklama kararı verildi. O tarihten bu yana tutuklu. |
(PT)