Haberin İngilizcesi için tıklayın
İş cinayetlerinin durdurulması ve kötü çalışma koşullarının iyileştirmesi için direniş başlatan 3. Havalimanı işçilerinden 24'ü tutuklandı, dördü ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.
Dün Gaziosmanpaşa (GOP) Adliyesi’ne getirilen işçilerin ifadesini almayan savcı, 43 işçiden 15'inin adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasını istedi, 28 işçiyi ise tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti.
24 işçi “Görevi yaptırmamak için direnme” (TCK 265), “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali” (TCK 117), “Kamu malına zarar verme” (TCK 151 ve 152) ve “Toplantı ve yürüyüşlere silah vb aletlerle katılma” (2911 Sayılı Kanuna Muhalefet) suçlamalarıyla tutuklanırken, diğer dört işçiye haftada iki gün adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı getirildi.
Savcının ifadesini almadan dün serbest bıraktığı işçilerle birlikte adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılan işçi sayısı 19 oldu.
Ne olmuştu?
36 bine yakın işçinin çalıştığı havalimanı inşaatı sık sık iş cinayetleriyle gündeme geliyordu. En son 12 Eylül Çarşamba günü 17 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir servis kazası meydana geldi. Yaşanan bu olaydan sonra son günlerde ülke gündemine oturan işçi direnişi başladı.
TIKLAYIN - 3. Havalimanı İşçilerinin Eylem Kronolojisi
14 Eylül’de direnişe başlayan işçilerden 401’i gözaltına alınmış, bu işçilerden 275'i 16 Eylül’e, geri kalan 126 işçinin 83'ü ise kademe kademe serbest bırakılmıştı. İşçilerin ifadesini almayan savcı, geri kalan 43 işçiden 28’i tutuklanması talebiyle mahkemeye çıkarılmıştı. 43 işçiden 15'inin adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasını istemişti.
İşçilerin talepleri şöyle:
* Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.
* Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek.
* Servis sorunu çözülecek.
* Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek
* Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek.
* Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak.
* Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek.
* İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek
* Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın.
* Talepler basın karşısında okunacak.
* İş cinayetleri çözülecek.
* 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması.
* Bayram ikramiyesi verilmesi.
* Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk'ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması.
* İşçi kıyafetlerinin verilmesi.
* Serviste geçen sürenin mesai olarak verilmesi. (ÇT)