Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adana’nın Aladağ İlçesi'ndeki 11 çocuk, bir eğitmen olmak üzere 12 kişinin yaşamını yitirip, 22 öğrencinin de yaralandığı yurt yangınıyla ilgili ikisi tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın yedinci duruşması bugün (7 Eylül 2018) görüldü.
Kozan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma tutuklu sanıklar yurt müdürü Cumali Genç, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur tahliye edildi.
Aileler karar tepki göstererek "Devlet yok, adalet yok" dedi.
Bilirkişi raporu
Evrensel’den Volkan Pekal’ın haberine göre, yedinci duruşmada mahkeme heyeti değişti.
Müşteki avukatların, dört sanığın “tali dereceden kusurlu” olduğunu gösteren bilirkişi raporuna itiraz sonucu mahkemenin istediği yeni raporun mahkemeye ulaştığı görüldü.
Bu raporda Cumali Genç ve İsmail Uğur’un tali kusurlu görüldüğü belirtildi.
Savcı bu gerekçeyle mütalaasında tutuklu sanıkların tahliye edilmesini istedi. Dosyanın da Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer'in denetimlerde ilçe milli eğitimi ikaz etmediği gerekçesiyle yargılandığı dava ile birleştirilerek Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini istedi.
Atalay: Taksirle değil, kasten
Savcılığın istemiyle ilgili söz alan avukat Can Atalay, 11 kız çocuğunun ve bir görevlinin hayatını kaybettiği hassas bir dava ile ilgili gelen raporlarda asli kusurludan bahsetmeden sanıklar hakkında tali kusurlu tespiti yapılmasının inanılmaz ve kabul edilemez olduğunu belirtti:
"Peki bu çocukların sebebi kim? Asli kusurlu tayin edilmeden bu mahkeme sonlandırılamaz. Böyle bir rapor ne hukuka ne de vicdana sığar. Mahkemenin buna ortak olmaması gerekir.”
Atalay, Aladağ Belediyesi yazısında bu binanın projesi, idari izinleri, yangın tesisatı ve elektrik projesi olmadığının belirtildiğini söyledi.
"Buna ilişkin bir değerlendirme de raporda yok. Böyle bir binada o yaşta çocukların bulunmaması gerekirken kamu görevlileri ile ilgili tali kusurlu diyor. İsmail Uğur ve Cuma Ali Genç tali kusurlu diyor. Binaya bakanlar çıplak gözle görür. Kapı kolları, PVC, ön görülebilir bir olay. Bilirkişi raporları karanlık bir iş gibi görünüyor"
Atalay, iddianamede yer aldığı gibi suçun taksirle işlenmediğini belirterek kasten öldürme ya da kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleşmesi şeklinde değerlendirilmesini istedi.
Sanık avukatlarından Abdurrahim Çelik, yangının TEDAŞ'ın sorumlu olduğu panodan çıktığını belirterek asli sorumlunun ana dağıtım şirketi TEDAŞ olduğunu savundu.
Tahliye ve birleştirme kararı
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur hakkında bilirkişi raporu ve tutuklu bulundukları süre gerekçe gösterilerek tahliye kararı verildi.
Dosyanın da Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer'in denetimlerde ilçe milli eğitimi ikaz etmediği gerekçesiyle tutuksuz yargılandığı dava ile birleştirilerek Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi.
Ne olmuştu?
29 Kasım 2016'da Adana Aladağ'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda akşam saatlerinde yangın çıkmış, yurtta kalan eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, 8. sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7. sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6. sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5. sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ile Cennet Karataş hayatını kaybetmişti.
Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 22 öğrenci de hastanelere kaldırılmıştı.
Yangınla ilgili önce tutuklanan ve sonra serbest bırakılan dört dernek yöneticisi Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’ndan avukatların, Sosyal Haklar Derneği ve Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine tekrar tutuklanmıştı. Dava tutuklu yedi sanıkla başladı.
Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer hakkında, "görevi kötüye kullanma" suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame Nisan ayında Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilldi.
Sanıklar
Davada yurt müdürü Cumali Genç, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur bugünkü (7 Eylül 2018) duruşmada tahliye edildi.
Dernek yönetim kurulu üyesi Ramazan Dede sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti. Dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş ve yurt çalışanı Mahmut Deniz de ara kararla tahliye edildi.
Davada tutuksuz yargılanan kamu görevlileri ise dönemin Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş ile Aladağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli, yurtta denetim yapıp rapor hazırlayan görevliler Aladağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Arı ile Cihan Ünal, Bayram Aydın ile Mehmet İpek ve Zeki Yılmaz.
Sanıklar, "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. (BK)
* Fotoğraf: Twitter