Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Emniyet Müdürlüğündeki sorgusu sırasında avukat bulundurmadan ifadesi alınan Ömer Güner’in adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Güner’e 31 Euro mahkeme masrafı ödenecek.
“Yardım ve yataklık” ile suçlandı
İzmir’de otel yöneticisi olan Ömer Güner, Temmuz 2002’de “Bolşevik Parti–Kuzey Kürdistan/Türkiye” partisine yönelik operasyonda Terörle Mücadele polislerince gözaltına alındı. Odasında yapılan aramada, sol yayınlara el konuldu.
Emniyet Müdürlüğündeki sorgusunda, avukat bulundurmasına izin verilmedi. Otelde bu partinin mensubu kişilerin kalmasına ve aracını kullanmasına izin vermekle suçlandı.
Dönemin Türk Ceza Kanunundaki “yardım ve yataklık” suçlamasıyla Eylül 2002’de hakkında dava açıldı.
Otelde kaldığı için suçlanan kişilerden biri de Mehmet Desde’ydi. Desde, “Bolşevik Parti Kuzey Kürdistan/Türkiye Örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla beş yıl yargılandıktan sonra iki yıl altı ay hapis ve 1666 YTL para cezasına çarptırıldı.
Desde kararın ardından yaptığı açıklamada, “Ben bu ülkede işkence gördüm, maddi ve manevi olarak mağdur duruma düşürüldüm. Adil bir şekilde yargılanmadım. Hiç bir suçum olmadığı ve yüklenen suçları da kabul etmediğim halde, işkence sonucu alınan kimi ifadeler temel alınarak ceza aldım. Yazılı ve görsel medyada ‘terörist’ olarak teşhir edildim, insan olarak en temel haklarım çiğnendi. Ama Yargıtay'ın, yasanın çok açık metnine rağmen göz göre göre böyle bir karar verebileceğini hiç beklemiyordum. Çok şaşırdım ve üzüldüm” demişti.
Gözaltında işkence gören Desde'yle ilgili etkin soruşturma yapılmadığına karar veren AİHM, Desde'nin aldığı 2 yıl 6 aylık cezayla ilgili yaptığı başvuruyu ise reddetmişti.
“Baskı altında alınan ifademle mahkum edildim”
Ömer Güner de Mart 2006’da verilen hükümle suçlu bulundu ve 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Güner’in itirazı da reddedilince AİHM’e başvurdu.
Başvurusunda, avukatının sorgu sırasında bulunmasına izin verilmediğini, ifadesinin baskı altında alındığını ve mahkemede de bu ifadeye dayanılarak mahkum edildiğini belirtti. Bu şekilde de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 6. maddesinde düzenlenen “adil yargılanma hakkının” ihlal edildiğini ifade etti.
AİHM bugün açıkladığı kararla Güner’i haklı buldu ve Türkiye’yi tazminata mahkum etti. (AS)