Af Örgütü Türkiye Başkanı Taner Kılıç’ın tutukluluğuna devam kararı verilmesi üzerine bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Taner’in dosyasında ByLock mesajlaşma uygulaması bulunduğuna dair hiçbir delil sunulamaması,, kendisine yönelik en temel iddiayı çürütüyor” dedi.
Kılıç’ın telefonunda ByLock olmadığına Siber Suçlarla Mücadele Büro Amirliği’nin hazırladığı rapor, dün görülen duruşmada mahkeme dosyasına eklenmişti. Bu gelişmenin ardından Kılıç’ın avukatları tahliye ve beraat talep ederken, savcı tutukluluğun devamını talep etmiş, mahkeme de tutukluluk kararı vermişti.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Shetty, kararın ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bu ay Taner’in dosyasına sunulan ve uzun süredir beklenen polis raporu, Savcılığın güçsüz ve temelsiz iddialarının hiçbir meşruiyeti kalmadığını gösteriyor. Taner’in dosyasında ByLock mesajlaşma uygulaması bulunduğuna dair hiçbir delil sunulamaması, kendisine yönelik en temel iddiayı çürütüyor. Bu sabah mahkemeye sunulan ikinci polis raporuda Taner'in telefonunda hiçbir şekilde Bylock olmadığını teyit ediyor.
“Bu rapor bulguları Taner’in derhal ve koşulsuz olarak serbest kalmasını sağlamalıydı. Ailesi Taner’e kavuşmanın sevincini kutlayacağı yerde, onun bir yıldır kaldığı aşırı kalabalık hücreye geri dönüşünü izliyor.
“Taner’in durumu bugün Türkiye’de yaşananların bir özetidir: İnsan hakları savunucuları ya hapiste ya da sürekli tutuklanma korkusu altında yaşıyor. Ancak biz, Taner’in ve diğer tüm hak savunucularının haksız tutukluluklarına karşı mücadelemize yorulmaksızın devam edeceğiz.”
Kılıç’ın tek tutuklu sanık olduğu ve toplam 11 hak savunucusunun yargılandığı Büyükada davasıın bir sonraki duruşması 7 Kasım 2018’de görülecek.
Ne olmuştu?
Haziran 2017’de 22 diğer avukatla birlikte tutuklanan Af Örgütü Türkiye Başkanı Taner Kılıç’ın dosyası Ekim 2017’de Büyükada davasıyla birleştirilmişti. 31 Ocak 2018’de hakkında tahliye kararı verilen Kılıç hakkında, cezaevinden tahliye edilmeden “tutuklamaya yönelik yakalama kararı” çıkartıldı. 21 Haziran’da görülen bir sonraki duruşmada, mahkeme Kılıç’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.
Dava kapsamında İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi), İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Yurttaşlık Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İçin İzleme Derneği) ve Şeyhmuz Özbekli (Hak İnisiyatifi Temsilcisi) de “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla yargılanıyor. (ÇT)