Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımında hayatını kaybedenler için İstanbul'da Sultanahmet'te 12.00'de İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu ve EGAM tarafından yapılacak etkinlik iptal edildi.
İptal nedeni olarak İstanbul Valiliğinin etkinlikte yapılacak konuşma metninden “soykırım” kelimesinin çıkarılmasının talep etmesi olarak açıklandı. İHD, "Soykırım kelimesini kullanmamız yasaksa bu açıklamayı yapmıyoruz" diyerek 1915 anma konuşmasını yapmadı.
İHD Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin "O kelimeler olmadan açıklama yapılmasının bir anlamı yok. Geçen sene de ondan önceki sene de OHAL vardı. 2015'ten bu yana ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.
İHD, ardından Taksim'deki İstanbul şubesinde bir açıklama yaptı.
Üç aktiviste kelepçeli gözaltı
Her yıl soykırımda hayatını kaybeden aydınların fotoğraflarının olduğu pankartları taşıyan Jiyan Tosun, Gamze Yaman, Leman Yurtsever gözaltına alındı. Üç aktivist Sirkeci Karakolu'nda ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Serbest bırakılırken fotoğraflara el konuldu
Aktivistlerin yanındaki Ermeni aydınlara ait fotoğraflara ve "Soykırım tanı af dile tazmin et" pankartına polis tarafından el konulduğu öğrenildi.
Polis: 1915'te orada mıydınız nereden biliyorsunuz?
"Kelepçeyle gözaltına alınan arkadaşlarımız Leman Yurtsever, Jiyan Tosun, Gamze Yaman" açıklaması yapan İHD şu bilgiyi verdi:
Polis ile açıklama yapan İHD'liler arasındaki diyaloğun ise şöyle yaşandığı anlatıldı:
"Ermeni soykırımı yazılı pankartlarla ilgili polis geliyor 'Sözde soykırım' diyeceksiniz diye geliyor polis.
"Polise 'Hayır soykırım' diye cevap veriyor arkadaşlarımız. Polis,, 'Nereden biliyorsunuz orada mıydınız?' diyor. Arkadaşımız da polise 'Sen mi oradaydın' diyor. Bunun üzerine pankartlar polis tarafından toplanıyor ve arkadaşlarımız alınıyor".
TIKLAYIN - Ermeni Soykırımının Tanınması İçin Kanun Teklifi
16 Avrupalı parlamenter ve İHD İstanbul şubesi yöneticileri İstanbul Valiliği’nin metnin “soykırım” gibi belli kelimeler olmaksızın okunabileceğine ilişkin talebini reddetti.
24 Nisan 1915'te ne oldu?
Rober Koptaş, Agos gazetesinde 24 Nisan 1915'in neden milat kabul edildiğini şöyle anlatmıştı:
24 Nisan 1915'te, İstanbul'da zaptiyelerin ellerindeki listelere göre tutukladığı iki yüzden fazla Ermeni aydının pek çoğu, hayatları boyunca ellerinde kalemle fikir mücadelesi vermişlerdi.
Gazeteci, yazar, öğretmen, siyasetçi, tüccar ve din adamı olan bu insanların pek çoğu, sürüldükleri Çankırı ve Ayaş'ta katledildi. İlk sürgün grubuna dahil edilmeyip bir süre daha İstanbul'da kalmasına göz yumulan Krikor Zohrab, Vartkes Serengülyan gibi bazı tanınmış isimlerse, sonraki aylarda onlarla aynı kaderi paylaştı.
O ilk büyük kafileyle sürülenler arasında, isim benzerliği nedeniyle yanlışlıkla sürgün edilenler, kaçıp canını kurtaranlar, özel bir izinle geri dönenler de vardı. Rahip Gomidas gibi, İstanbul'a dönmesine izin verildiği halde, yaşadıkları ve gördükleri nedeniyle akıl sağlığını yitiren ve 20 yıl sonra hastane köşelerinde can verenler de...
24 Nisan, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde 'çart' (kesim, kırım), 'ağed, yeğern' (felaket), 'aksor' (sürgün), kafle, seferberlik gibi adlarla anılan ve yüz binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan büyük felaketin başlangıcı değil ama, en önemli dönemeçlerinden biriydi. Bir halkın kültür hayatını şekillendiren seçkin tabakanın ortadan kaldırılmasının acısı ve etkisi çok büyük oldu ve bu durum sonraki bütün kuşakları etkisi altına alacak bir çoraklaşmaya yol açtı.
Ermeniler, bu büyük yaratıcılar grubuna duydukları saygının sonucu olarak 24 Nisanı milat kabul ettiler. Onları anmak, bu kadim halkın bütün masum kayıplarını anmak anlamına geliyor.
(PT)
* Fotoğraflar: Pınar Tarcan - bianet