Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ege denizi, özellikle Suriye savaşının başından beri sık sık mülteci teknelerinin batması ya da batırılmasıyla gündeme geldi. Ancak yine Türkiye’den Avrupa’ya geçmek isteyenlerin sıkça kullandığı bir rota olan Meriç nehri de dün bir teknenin batması ve üç kişinin ölümüyle basına yansıdı.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ bianet’e konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yıllardır ilkbaharla birlikte geçişlerin arttığını, Suriyeli mültecilerle ilgili olumsuz demeçlerin de bu geçişleri artırabileceğini ifade etti:
“Hükümetten de muhalefetten de yaygın medyadan yazarlar da zaman zaman mültecilerin geri gönderilmesini talep ediyor. Ama oradaki koşullar düzelmedikçe dönemeyen insanlar, burada da bu tartışmalarla tedirgin oluyor.
“Mültecilere saldırılar da Türkiye’de dönem dönem artıyor, nefret söylemi tırmandıkça ve buradaki varlıkları sorgulandıkça yeniden bu tür geçişlerin sayısının artmasından endişe ediyoruz.”
Türkiye’den Avrupa’ya kaç kişi geçti?
Görendağ, bazı siyasilerin veya yaygın medyadan gazetecilerin “mültecilerin Suriye'ye dönmesi gerektiği” şeklindeki düşüncelerini dillendirmesinin, insanların Avrupa'ya gitmelerinde etkili olabileceğini ifade etti:
“Bu yöndeki demeçler mültecilerin kendilerini güvensiz hissetmelerine neden olabilir. Havaların da ısınmasıyla benzer geçişler artabilir.”
Türkiye’den Avrupa’ya geçişlerin rakamlarını sivil toplumun takip etmesinin çok mümkün olmadığını belirten Görendağ, “Ancak geçişler olduktan sonra resmi rakamlar açıklanıyor ya da bunun gibi talihsiz olaylarla sayıları ve bilgi ediniyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (BMMYK) göre 2015’te bir milyondan fazla mülteci Avrupa Birliği sahillerine ulaştı; bu mültecilerin 800 binden fazlasını Ege Denizi yoluyla Türkiye’den Yunanistan’a geçenler oluşturuyordu. 2016’nın ilk üç ayında da kötü hava koşullarında bile devam eden yolculuklarla geçiş yapanların sayısı ise 130 bini aştı. Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın imzalanmasıyla bu rakam düştü. Mart 2016’da AB ve Türkiye arasında gerçekleştirilen göç kontrol anlaşması sebebiyle, Yunanistan adalarına geçenlerin sayısı yılda 854 binden 173 bine düştü.
Meriç’te bir kadın ve iki çocuk cesedi bulundu
Edirne’de Meriç nehri üzerinden Yunanistan'a geçmek isteyenlerin bindiği bot dün sabaha karşı 05.00 sıralarında alabora oldu. Askeri bölgede devrilen bottaki bir kadının Türkçe olarak, “Çocuğumu kurtarın” şeklinde seslendiğini duyan nöbetçi askerler AFAD Edirne ekiplerine haber verdi.
AFAD ekiplerinin nehirde botla yaptığı aramada önce bir bot ve giyim eşyaları bulundu. daha sonra da nehirde iki çocuk ile üzerinden Ayşe Abdurrezzak adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı çıkan bir kadının cesedi bulundu. Abdurrezzak'ın çantasında da çocukları Abdülkadir Enes ile Halil Münir’in nüfus cüzdanları, çocuk bezleri ve çocuk giysileri vardı.
Botta bulunan sekiz kişiden üçünün cenazesine ulaşılırken birinin yüzerek karşıya geçtiği belirlendi. Dört kişi halen aranıyor. Hayatını kaybeden 37 yaşındaki Ayşe Abdulrezzak, “FETÖ/PDY” soruşturması kapsamında öğretmenlikten ihraç edilmiş, bir süre tutuklu kaldıktan sonra yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı.
Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri, olayla ilgili üç Pakistanlıyı gözaltına aldı. (AS)
* Fotoğraflar: Engin Özmen, Ali Can Zeray – Edirne / DHA