Maltepe Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, bugün İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde yapılacak duruşmaya kelepçeli götürülmek istenmesini protesto etti. Kelepçe takmayı reddettiği için duruşmaya getirilmeyen Berberoğlu, mahkemeye, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.
Mahkeme, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçundan yargılanan Berberoğlu'nun tutukluluğunun devamına karar verdi.
Duruşma kapalı görüldü
Davanın bugünkü ikinci duruşması kamuya kapalı yapıldı.
1 Aralık 2017’de görülen ilk duruşmada, 2. Ceza Dairesi, “kamu güvenliğini” gerekçe göstererek duruşmanın kapalı yapılmasına karar vermiş, Berberoğlu’nun ailesi ve avukatları dışında herkesi dışarıya çıkarmıştı. Bugünkü duruşmaya da Berberoğlu’nun avukatları katılırken, CHP'li milletvekilleri de adliyedeydi ancak ancak duruşmanın kapalı görülmesi sebebiyle salona giremediler.
Kapalılık kararı nedeni ile bugünkü duruşmaya da Berberoğlu'nun avukatları ile eşi Oya Berberoğlu ve kızı Dilara Berberoğlu katıldı. Berberoğlu, SEGBİS sistemi ile duruşma salonuna bağlandı. Şikayetçiler MİT Müsteşarlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.
Enis Berberoğlu'nun avukatları tahliye talep etti.
Mahkeme heyeti başkanı Kemal Aydın, “mevcut delil durumunda değişiklik bulunmadığını” gerekçe göstererek tahliye talebini reddettiklerini açıkladı. Mahkeme, avukatlara esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmaları için bir ay süre tanıdı.
Sonraki duruşma 13 Şubat 2018’de.
CHP’den adliye önünde açıklama
Duruşma sırasında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi önüne CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP İstanbul milletvekilleri Gürsel Tekin, Gamze Akkuş İlgezdi, Dursun Çiçek, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Burkay Düzce katıldı.
Engin Altay şunları söyledi:
“Anayasa Mahkemesi bir an önce üzerindeki gölgeyi, meşruiyet gölgesini kaldırmak zorundadır. Yüksek yargının en üst organı olması sıfatıyla AYM'nin milletvekilimizin yaptığı başvuruyu halen işleme almamış olması düşündürücü ve vahim bir durumdur. Bunu da kabul etmemiz mümkün değildir.
“Hakimler Savcılar Kurulu'nun milletvekilimizin 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezayı bozan Bölge Adiye Mahkemesi'nin başkan ve heyet üyelerini duruşmadan 20 gün önce değiştirmesi, Türkiye'nin değil, dünya hukuk tarihinin en büyük skandalıdır.
“Bölge Adliyesi Mahkemesi'nin başkan ve heyet üyeleri 14. Ağır Ceza'nın verdiği kararı bozan yani 'Burada bir casusluk yoktur' hükmünü veren heyet hangi gerekçe ile değiştirilmiştir? Hakimler Savcılar kurulu kimden nereden aldığı talimatla hangi hukuki dayanakla bu heyeti değiştirme gereği duymuştur? Siparişle bir yargı kararı düzenlenmek isteniyor. Talimatla bir milletvekiline bir ceza hükmü ortaya koyulması talep ediliyor.”
Ne olmuştu?
MİT TIR’larındaki mühimmata ilişkin haberleri nedeniyle “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçlamasıyla Mayıs 2016’da Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e 5 yıl, eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a 5 yıl 10 ay hapis cezası verildi.
Kararla birlikte örgüte yardım suçlamasına ilişkin davanın ayrı esas numarası üzerinden yürütülmesine karar verildi. Örgüte yardım suçlamasına ilişkin yargılamanın ilk celsesinde de Berberoğlu hakkında “örgüte yardım” ve “devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek” iddiasıyla açılan davanın birleştirilmesine hükmedildi.
Haziran ayında sonuçlanan bu yargılamada Berberoğlu, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçundan 25 yıl hapis cezasına mahkum edilerek tutuklandı.
Dosya esastan bozuldu
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını esastan bozdu ve dava dosyasını İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Söz konusu bozma kararının görüldüsünü yapan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı ise bozma kararına şerh düştü.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Berberoğlu hakkında verilen 25 yıllık hapis cezasına ilişkin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti.
İstinaf mahkemesi dosyanın duruşmalı görülmesine karar verdi.
Enis Berberoğlu kimdir?1975 Avusturya Lisesi mezunu. Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitirdi. Ekonometride yüksek lisans eğitimi aldı. Gazeteciliğe 1981 yılında Dünya gazetesinde başladı. CNN Türk ekonomi müdürü, Hürriyet ve Radikal gazetelerinde yazar olarak çalıştı. 29 Aralık 2009 itibari ile Ertuğrul Özkök'ten görevi devralarak Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliğine getirildi. 10 Ağustos 2014 tarihinde Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği’nden istifa etti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 5-6 Eylül 2014 tarihleri arası Ankara’da yapılan 18. Olağanüstü Kurultayı’nda Parti Meclisi’ne seçildi. 14 Eylül 2014 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından İletişim ve Medya ile İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. TBMM 25. ve 26. dönem İstanbul milletvekili. “Susurluk: 20 Yıllık Domino Oyunu”, “Kod Adı: Yüksekova. Susurluk, Ankara, Bodrum, Yüksekova Fay Hattı” ve “Öbür Türkler” adlı kitapları var. |
(AS)
* Fotoğraf: Yüksel Koç – İstanbul / DHA