Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi Cezaevi İzleme Komisyonu, Elazığ T Tipi Cezaevindeki kadın mahpusların, hapishane idaresinin kimlik kartına karşı yaptıkları açlık grevinin bugün 51. gününde olduğunu açıkladı.
Hapishanedeki tutuklu ve hükümlülerle görüşen komisyon, bugün yaptığı yazılı basın açıklamasında, Elazığ T Tipi Cezaevi’ndeki hak ihlallerini anlattı.
Ayrıca, daha önceki görüşmelerinde tespit ettikleri ihlallerin devam ettiğini, şikayetler ve hak ihlalleri karşısında yetkili makamlarla görüşmelerinin sonuç vermediğini ifade ettiler.
“Ciddi sağlık sorunları başladı”
Baro komisyonunun açıklaması şöyle:
“Cezaevi idaresince, uzun bir süre önce tutuklu ve hükümlülere yönelik cezaevinin koğuş dışında kalan kısımlarında kimlik taşıma zorunluluğu getirildi. Bu uygulama, tutuklu ve hükümlüler tarafından haksız, hukuk dışı, onur kırıcı ve gayri insani olarak kabul ediliyor.
“Bu uygulamayı kabul etmeyen ve kimlik taşımayı reddeden tutuklu ve hükümlülerin, koğuş dışında bulunan görüşme, iletişim, hobi faaliyetine, havalandırma ve avukat görüş alanlarına cezaevi personelleri tarafından çıkarılmadıkları ve fiilen bu haklarını kullanmaktan, cezaevi idaresi tarafından mahrum bırakıldıkları ifade edildi.
“Cezaevinin koğuş dışındaki alanlarında kimlik taşıma zorunluluğu getirilmesi üzerine yaşanan sorun ve hak ihlallerinin çözülememiş olması nedeniyle, bazı tutuklu ve hükümlüler süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı.
“Altı kadın tutuklu ve hükümlünün 10 Kasım’da başladığı açlık grevine 10 Aralık’ta dört kadın mahpus daha katıldı. Bugün itibariyle açlık grevi 51. gününe girerken açlık grevine girenlerin sayısı 10'u buldu.
“Açlık grevine giren kadın tutuklu ve hükümlülerinin sağlık durumlarının kötüye gittiği, kilo kaybından kaynaklı olarak yaşamsal fonksiyonlarının zayıfladığı ve ciddi sağlık sorunlarının başladığı özellikle bilinmeli.”
“Adalet Bakanlığı bir an önce adım atmalı”
Açıklamada, yasal girişimlerin de sonuçsuz kaldığı belirtildi:
“Mevzuat karşısında kimlik kartı taşıma zorunluluğuna ilişkin hükümlü M.S.'nin Elazığ İnfaz Hakimliği’ne uygulamanın iptali için yaptığı başvuru sonuçsuz kaldı, İnfaz Hakimliği uygulamanın yasa ve yönetmeliklere uygun olduğuna karar verdi.
“Tüm ulusal ve uluslararası mevzuatta yaşam hakkının kutsallığına vurgu yapılmakta ve diğer tüm temel hak ve özgürlüklerin yaşam hakkının varlığına bağlı olduğu bilinmektedir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Mahpusların Islahı İçin Asgari Standart Kuralları ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası yaşam hakkını koruma altına alır.
“Elazığ T Tipi Cezaevinde bulunan kadın tutuklu ve hükümlülerinin durumu ile ilgili başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililerce bir an önce adım atılması, bunun için de açlık grevine neden olan tutuklu ve hükümlülere dönük uygulamanın çözüme kavuşturulması gerekir.” (AS)