Haberin Kürtçesi için tıklayın
Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile meslekten ihraç edilenlere ilişkin ilk kararlarını verdiğini açıkladı.
22 Mayıs'ta göreve başlayan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna bugüne kadar 103 bin 276 başvuru yapıldı. Komisyon, göreve başladıktan yedi ay sonra ilk kararlarını verdi.
İhraçlar, Resmi Gazete’de ilan edilen KHK’lar ile kamuya açık yapılırken, OHAL Komisyonu kararları sadece ilgili kişilere bildirilecek.
Meslekten ihraç edilen ve başvurusu kabul edilenlerle ilgili bu ilk kararlar da başvuruculara bildirilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirildi.
TIKLAYIN - Prof. Akdeniz: OHAL Komisyonu Süreci Hukuk Karmaşası Oluşturuyor
Kabul ve ret kararları var
Komisyonun resmi internet sayfasından yaptığı açıklamaya göre, meslekten ihraçlarla ilgili başvurulara ilişkin hükümleri arasında kabul ve ret kararları yer aldı.
TIKLAYIN - OHAL Komisyonu Etkili Bir Hukuk Yolu mu?
Komisyonunu açıklamasının tamamı şöyle:
“685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, dosyası tekemmül eden ve incelemesi tamamlanan başvurulara dair kararlarını vermiştir. Bu kararlar içinde kabul ve ret kararları bulunmaktadır.
“Komisyon kararları, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10., 12 Temmuz 2017 tarihli ve 30122 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tebliğinin 15. maddesinde belirtilen ilgili kurumlara bildirilecek ve bu kurumlar tarafından başvurucuya tebliğ edilecektir.
“Komisyon kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren altmış gün içinde 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 ve ek 1 inci maddesinde belirtilen kurum veya kuruluşlar aleyhine Hâkimler ve Savcılar Kurulunca belirlenen Ankara idare mahkemeleri nezdinde iptal davası açılabilecektir.
“Diğer taraftan, 17 Temmuz 2017 tarihinden itibaren elektronik başvuru sistemi üzerinden alınan başvurular valilik veya ilgili kurumlar aracılığıyla Komisyona intikal ettirilmiş ve söz konusu başvuru süreci 23 Ekim 2017 tarihinde sona ermiştir.
“Komisyon tarafından elektronik ortamda başvuru alma, arşivleme ve inceleme için özel bir bilgi işlem altyapısı oluşturulmuş, başvurulara ilişkin tüm bilgiler bu sisteme kaydedilmiştir. Komisyon çalışmalarına yardımcı olmak üzere, 28’i hâkim, 30’u müfettiş ve 40’ı uzman olmak üzere toplam 190 personel görevlendirilmiştir.
“22 Aralık 2017 tarihi itibariyle Komisyona yapılan başvuru sayısı 103 bin 276’dır. Kurumlardan intikal eden personel dosyaları, mahkeme dosyaları ve eski başvurularla birlikte toplam 212 bin 554 evrakın tasnif, kayıt ve arşivleme işlemi tamamlanmıştır.
“Komisyonumuz, başvurulara ilişkin inceleme ve değerlendirme çalışmalarına devam etmektedir.”
Başvurusu kabul edilen kişiler, 685 sayılı KHK’daki hüküm gereğince, eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara 15 gün içinde atanacak.
OHAL Komisyonu hakkında |
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, OHAL kapsamında çıkarılan 23 Ocak 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile kuruldu. Başvurular, ek bir soruşturma yapılmaksızın sadece kişiye veya kuruma ait dosya üzerinden incelenecek. 22 Mayıs'ta göreve başlayan OHAL Komisyonuna bugüne kadar 103 bin 276 başvuru yapıldı. Komisyon, OHAL kapsamında doğrudan KHK'lerle tesis edilen işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verecek. Nasıl başvuru yapılıyor? İhraçlara itirazlarda önce komisyonun internet sitesindeki form doldurulacak daha sonra da kişinin son çalıştığı kuruma başvuru yapılabilecek. Komisyona başvurular Valilikler ve ilgilinin son çalıştığı kurum aracılığı ile yapılacak. Kapatılan kurum ve kuruluşlar, öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbeleri alınan emekli personel tarafından yapılacak başvurular sadece valiliklere yapılabilecek. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler valiliklere veya en son görev yaptıkları kurumun bağlı, ilgili ya da ilişkili olduğu bakanlığa başvuruda bulunabilecek. Kimler başvurabilir? OHAL Komisyonu başvurabilecek kişileri şöyle açıkladı: 17 Temmuz 2017’den (bugün) itibaren 685 sayılı KHK’nin 2. Maddesine göre görev alanına giren hususlarda mağdur olduğunu düşünen gerçek kişilerin kendileri, vekil veya vasileri aracılığı ile tüzel kişiler ise temsilcileri aracılığı ile komisyona başvuru yapabilecek. |
(AS)