18 aydır tutukluluğu devam eden DİHA muhabiri Nedim Türfent'in davasının dördüncü duruşması bugün (17 Temmuz) Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada mahkeme Türfent'in tutukluluğunun devamına karar verdi.
Savcının mütalaasında tanıkların mahkeme huzurunda reddettiği emniyetteki ifadelerini temel aldığını vurgulayan Türfent'in avukatı Hülya Karataş, "Tüm tanıkların işkence altında ifade verdiklerini söylemelerine rağmen, savcı kolluk kuvveti gibi davranmayı sürdürdü" dedi.
Kararın amacının gazeteciler üzerindeki baskıyı sürdürmek olduğunu belirten Karataş, "Bugün verilen karar, gazetecilik ile ilgili bir karardır. Burada gazetecilik yargılanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Türfent ise, savcının mütalaasının ardından yaptığı savunmada "Biz ne zaman güç odakları aleyhine haber yapsak Demokles'in kılıcını sırtımızda hissediyoruz" diye konuştu.
Davaya15 Aralık'ta devam edilecek.
Duruşmayı Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, P24'ten Dorşin Öner, Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan Mahmut Oral izledi.
Polislerden tehdit
“Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası” suçlarından 22,5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Türfent, mahkemeye verdiği ifadesinde Van’da gözaltına alındıktan sonra Yüksekova’ya götürülürken polislerin yol boyunca kendisini tehdit ederek, “İstersek seni burada öldürürüz, olaylarda öldürüldüğünü beyan ederiz, kimse de bunu ispat edemez” dediklerini söyledi.
Türfent, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile verdiği ifadesinde polisler tarafından “Merak etme, en az 20 yıl içeride kalacak şekilde senin üzerinde dosya hazırlarız. Kolay kolay çıkamazsın” şeklinde de tehdit edildiğini anlattı.
“Ben de ‘bunu karar verecek siz değilsiniz. Bu ülkede adalet var. Savunma yapabilecek durumdayım dedim” şeklinde konuşan Türfent, daha sonra mahkeme tarafından dinlenen 18 sanığın 17’sinin işkence altında ifade verdiklerini beyan ettiklerine dikkat çekti.
Dosyaya iddianamenin ardından yeni tanıklar eklendiğini vurgulayan Türfent, “Beyan eden 13 tanık sonrasında, Nedim dışarı çıkacak korkusuyla yeni tanıklar çıkarmışlardır. Onlar da yetmeyince, gizli tanık çıkarmışlardır. Söz konusu iddialar çürütülünce ne yapacaklarını şaşırmışlardı” diye konuştu.
Türfent ifadesinde ayrıca Yükekova’da sokağa çıkma yasağı ilan edildiği dönemde JİTEM adlı sosyal medya hesabından ölüm tehditlerini aldığını belirterek, bunun da mahkeme tarafından araştırılmasını talep etti.
Türfent’in avukatı Harika Karataş ise dosyada 18 yaşından küçük bir tanığın ifadesinin Çocuk Koruma Kanunu’na uygun olarak alınmadığını vurguladı.
Ne olmuştu?
Türfent, 12 Mayıs 2016’da, bulunduğu aracın Van girişinde durdurulması sonrası gözaltına alındı, Nedim Türfent, 13 Mayıs’ta Yüksekova Savcılığı'ndaki ifade işlemlerinin ardından, "Örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
Bu sırada sosyal medyadaki kimi hesaplardan Türfent'i tehdit eden paylaşımlar yapıldı.
İddianameden
Dihaber’in haberine göre Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Türfent, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanıyor.
Savcı, 23 sayfalık iddianamede Türfent’in Yüksekova’da gazetecilik faaliyeti kapsamında YPS üyeleriyle haber için yaptığı görüşmeler ve röportajları suç unsuru olarak gösterdi, 20 kişinin Türfent hakkında savcılık ve emniyette “tanık” olarak verdiği ifadelere ve fotoğraflı teşhislerine verildi.
İddianamede yer alan bu kişilerin beyanlarında Türfent’in Hakkari’de gazetecilik yaptığı, DİHA muhabiri olduğu, fotoğraf makinesi ve kamerasıyla görüntü çektiği yönündeki ifadelere yer verildi. İddianamede bu kişiler, Türfent’in yaptığı haberler ve çektiği görüntülerle “örgüte yardım ettiğini” öne sürdü.
Gazetecilikten “örgüt üyeliği” iddiası
Türfent’in örgüt üyeleriyle irtibat kurduğu, örgüt gençlik yapılanmasında yer alarak, örgüt talimatıyla hareket ettiğini iddia eden savcı, Türfent’in “örgütün medya sorumlusu olarak faaliyet göstererek, bu eylemleriyle örgüt ile fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu ve bağın süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arz ettiği”ni öne sürerek, Türfent’in “silahlı örgüte üye” olduğunu savundu.
Sosyal medya paylaşımları da suç sayıldı
İddianamede, Türfent’in sosyal medya paylaşımları de “örgüt propagandası” iddiasıyla suç delili olarak gösterildi. Savcı, Türfent’in sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla “örgütün cebir, şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde örgütün propagandasını yaptığını, bu şekilde zincirleme yoluyla örgüt propagandası” suçunu işlediği ileri sürdü. (ÖÖ/EA)