Haberin İngilizcesi için tıklayın
Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’na (NSA) ait bilgileri sızdırdığı gerekçesiyle ülkesinde yargılanma süreci başladıktan sonra siyasi sığınmacı olarak Rusya’ya yerleşen Edward Snowden, aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser'in de bulunduğu, Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları aktivistlerine dayanışma mesajı yayımladı.
"Yalnız olmanın anlamını biliyorum"
Snowden, Af Örgütü’nün Twitter sayfasında yayınlanan mesajında "Af Örgütü, bana destek çıkmanın zor olduğu bir zamanda bana destek oldu. Şimdi biz de onlara destek olmalıyız. Uluslararası Af Örgütü Türkiye'nin direktörü ve yönetim kurulu başkanı insan haklarını savundukları için hapishanedeler. Yalnız olduğunuzda ve en ihtiyaç duyduğunuzda dış dünyadan destek görmenin ne anlama geldiğini biliyorum. Bana katılın ve beraber Türkiye'deki insan hakları savunucularına destek verelim" ifadelerini kullandı.
We stood up for @Snowden and now he's here to support us. Help free our colleagues in #Turkey #FreeRightsDefenders https://t.co/SdqpvgPC3i pic.twitter.com/Iv1OHlY8aa
— AmnestyInternational (@amnesty) 23 Ekim 2017
İlk duruşma Çarşamba günü
11 insan hakları aktivistinin ilk duruşması yarın görülecek. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser, Yurttaşlık Derneği üyeleri Özlem Dalkıran ve Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu üyesi İlknur Üstün, insan hakları aktivistleri Ali Gharavi ve Peter Steudtner, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Günal Kurşun ve Veli Acu, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan ile HAK İnisiyatifi’nden Şeyhmus Özbekli, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkacak, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Taner Kılıç ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBIS) ile katılacak.
Ne olmuştu?İstanbul Büyükada'da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da otele düzenlene polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 30 saat boyunca haber alınamamıştı. Hak savunucularıyla ilgili gözaltı kararının da gözaltına alınmalarından tam beş saat sonra verildiği ortaya çıkmıştı. 10 kişi hakkında yedi gün gözaltı kararı verilmiş, bu süre daha sonra 14 güne uzatılmıştı. 10 hak savunucusu 17 Temmuz’da adliyeye götürülmüş, savcı “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklanmalarını talep etmişti. 18 Temmuz’da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) tutuklandı. İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi) yurtdışına çıkış yasağı ve haftada üç gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 21 Temmuz’da savcı, dört hak savunucusunun serbest bırakılmasına itiraz etti ve haklarında yakalama kararı çıkartıldı. Evlerinden gözaltına alınan Üstün ve Erkem 23 Temmuz’da tutuklandı. 25 Temmuz'da Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli haftada iki gün adli kontrol şartıyla ve yurtdışına çıkma yasağıyla serbest bırakıldı. Hazırlanan iddianameye Haziran 2017’den beri tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da “şüpheli” olarak eklendi. Özlem Dalkıran, Peter Steudtner, Ali Gharavi, Veli Acu, Günal Kurşun, İdil Eser ve Nalan Erkem halen Silivri 9 No’lu F Tipinde, İlknur Üstün ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. |
(PT)