Haberin İngilizcesi için tıklayın
İtalyalı gazeteci ve yazar Roberto Saviano, işe iade talebiyle açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışma mesajı yayınladı.
Solidarietà a Nuriye Gülmen e a Semih Özakça in carcere in Turchia, in sciopero della fame e in pericolo di vita. https://t.co/9gvCgtGkfS pic.twitter.com/UVb7X7OSd1
— Roberto Saviano (@robertosaviano) 12 Haziran 2017
Gazeteci Mariana Guistino'nun Semih Özakça'nı eşi Esra Özakça ile röportaj yapmıştı. Saviano, bu röportajın yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Hiç nedensiz Türkiye’de hapis yatan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’yla dayanışma içindeyiz. Onlara destek veriyoruz. Önce işten atıldılar, daha sonra tutuklandılar. Tıbbi bakım olmaksızın 96 gündür açlık grevinde olan Nuriye ve Semih’in hayatı tehlikede."
Saviona, Esra Özakça’nın şu sözleriyle mesajını tamamladı:
“Biz yemeğe aç değiliz, adalete açız. Biz OHAL’in tüm kurbanlarını temsil ediyoruz ve bizim zaferimiz hepimizin zaferi olacak.”
Saviano hakkında
İtalyalı gazeteci ve yazar.
1979’da Napoli’de doğdu. Üniversitede felsefe eğitimi aldı. 2002’de gazeteciliğe başladı.
2006’da Gomorra isimli romanını yayınladı.
bianet yazarı Rosalina Levantino, Saviano’nun öyküsünü yazdığı ve Giuseppe Gagliardi'nin yönettiği Tatanka filmine dair yazısında Saviano’nun Gomorra ile Napoli mafyasını deşifre ettiğini anlatıyordu:
“Gomorra tüm dünyada büyük yankılar uyandırırken yazar, kendisine yöneltilen ölüm tehditlerinden dolayı korumalarla yaşamaya başlamış, aralarında Orhan Pamuk'un da bulunduğu Nobel ödüllü yazarlar, davasına destek verdiklerini açıklamışlardı.
“Saviano'nun kitabında Camorra'nın sistemini deşifre etmişti. Çocukların ergenlik çağında akıllarının çelindiği, bunun kendilerine tek hayat tarzı olarak sunulduğu, gerçek bir erkeğin ancak öldürülerek ölebileceğine inandırıldıkları, kriminal fenomenin medya tarafından şov haline getirildiği ve elebaşıların sinema jönleri gibi giyinip davranmaya meyilli oldukları bir "dünya". Kitap 2008'de Matteo Garrone tarafından sinemaya aktarılmıştı.”
Açlık grevinde 98. gün
Nuriye Gülmen 6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi.
Semih Özakça 29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile görevden ihraç edildi.
Ankara'da İnsan hakları Heykeli'nin bulunduğu Yüksel caddesinde işlerine iade talebiyle başlattıkları direniş eylemi boyunca defalarca gözaltına alınıp bırakıldılar.
En son 22 Mayıs'ta gözaltına alındılar, ertesi gün tutuklandılar.
Bugün açlık grevlerinin 98'inci günündeler. (BK)