Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Başkanı Ali Tanrıverdi, beş aylık tutukluluğun ardından ilk duruşmada tahliye edildi.
İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi ve diğer tutuklular tahliye edildi.
— İHD Genel Merkezi (@ihd_genelmerkez) 18 Mayıs 2017
Mersin’de 12 Aralık 2016’da yapılan operasyonda gözaltına alınan Tanrıverdi ile Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Radyo Ses çalışanı Fatma Ölmez’in de aralarında bulunduğu 18 tutuklunun tamamı, dünkü duruşmanın ardından serbest bırakıldı.
“Suçlamalar siyasi, somut delil yok”
Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada 18’i tutuklu 24 kişi “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanıyor.
dihaber’in haberine göre, dün ilk kez hakim karşısına çıkan sanıklar, suçlamaları reddetti.
Sanıkların avukatları da iddianamenin usulsüz olduğunu ve müvekkillerinin haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunduğunu savundu.
Avukatlar, operasyonların siyasi olduğunu, suçlamalara dair somut delillerin bulunmadığını belirtti.
Savcı ise tutuklu sanıkların “kuvvetli suç şüphesi taşıdıkları” gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamını talep etti.
Ancak mahkeme savcının talebini reddetti ve tüm sanıkların adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
Ne olmuştu?
İnsan hakları savunucusu Ali Tanrıverdi hakkında hazırlanan iddianamede, insan hakları çalışmaları konu ediliyor.
Tanrıverdi, Mersin’de 12 Aralık 2016’da gözaltına alındı ve sekiz günlük gözaltının ardından 19 Aralık 2016’da tutuklandı.
Karaman M Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Tanrıverdi, Terörle Mücadele Kanunu’nda “örgüt propagandası” suçlamasının düzenlendiği 7/2. maddesinden ve “örgüt üyeliğinden” yargılanıyor.
İHD Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi de olan avukatı Özgür Çağlar, Tanrıverdi’ye yöneltilen suçlamaları ve gerekçelerini bianet’e anlatmıştı:
“Facebook paylaşımları ve İHD Mersin Şube Başkanı olarak katıldığı bazı toplantı, anma, eylem ve etkinliklerle suçlanıyor. Yaklaşık 10 kadar etkinlik iddianame konusu edilmiş durumda.
“Facebook paylaşımları da İHD’nin etkinlikleri ve Türkiye hapishanelerindeki hak ihlalleriyle ilgili. Bazı paylaşımları ise düşüncelerini açıklamaktan ibaret, ifade özgürlüğü konusu olan paylaşımlar.”
Ali Tanrıverdi hakkında
1946 Adıyaman doğumlu. İlk ve orta öğretimini Adıyaman'da tamamladı, Antep öğretmen okulunu ve Diyarbakır Eğitim Bilimleri Fen Fakültesi'ni bitirdi. Antep, Adıyaman, Manisa, Erzurum, Malatya ve Mersin'de öğretmenlik ve çeşitli düzeylerde yöneticilik yaptı.
1980 öncesi TÖBDER Adıyaman’da şube başkanlığı ve merkez yöneticiliği yaptı. KESK'e bağlı Eğitim-Sen’in kuruluşunda aktif rol aldı. Eğitim-Sen’in Mersin kurucu şube başkanlığını yaptı.
Uzun yıllardan beri İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) çalışmalarını yürütüyor. İHD Genel Başkan Yardımcılığı yaptı, İHD Mersin Şube Başkanı.
Demokratik Halk Partisi (DEHAP) İl Başkanlığı yaptı, 7 Haziran 2015 genel seçiminde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) 25. Dönem Mersin Milletvekili adayıydı.
Öncelikli ilgi alanları çocuk ve cezaevi sorunları. 2012’de Pozantı Cezaevi'ndeki çocuk istismarının önlenmesi konusunda yaptığı çalışmalar sonrasında KCK adı altındaki davada yargılandı. Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi'nde sekiz ay tutuklu kaldı. Bu dava hala devam ediyor.
2016 yılı İnsan Hakları Haftası'nda Avrupa Birliği büyükelçilerine insan haklarıyla ilgili yaptığı sunum sonrasında tekrar gözaltına alındı, daha sonra tutuklanarak Mersin E Tipi Cezaevi'ne konuldu. Mersin'den Karaman Kapalı M Tipi Cezaevi'ne sevk edildi. Beş aydır tutukluydu. (AS)