Görevden uzaklaştırılan akademisyen Nuriye Gülmen ve ihraç edilen öğretmen Semih Özakça’nın Ankara Yüksel Caddesi’ndeki “işimi istiyorum” eylemine polis saldırısı yaşandı.
Seyri Sokak, Gülmen ve Özakça ile desteğe Veli Saçılık’ın ters kelepçe ile gözaltına alındığını duyurdu.
Gülmen ve Saçılık gözaltına alındıklarına dair şu tweetleri attı:
Gözaltındayız. İmza toplamak için açtığımız masayı bahane ederek saldırdılar bu kez. Onu da kazanacağız. Kimsenin şüphesi olmasın!
— Nuriye Gülmen (@NuriyeGulmen) 30 Kasım 2016
Yine işkenceli gözaltına alındık. pic.twitter.com/iwKNIwb32n
— Velisacilik (@velisacilik) 30 Kasım 2016
22 günde 2 kez gözaltı olmadı
Nuriye Gülmen 9 Kasım’dan, Semih Özakça ise 23 Kasım’dan beri oturma eylemi yapmak üzere Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önüne gidiyor.
Gülmen’in eyleminin 20., Özakça’nın eyleminin 6. Günü olan 28 Kasım’a dek her gün gözaltı ile karşılaştılar.
28 ve 29 Kasım’da polis alandan çekildi ve gözaltına alınmadılar, oturma eylemlerine çok sayıda insan destek oldu. Oturma eylemlerinin üçüncü gününde gözaltına alındılar.
Gülmen, Özakça ve Saçılık hakkında
Nuriye Gülmen Öğretim Görevlisi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi’nde kadroluydu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde görevlendirilmişti.
Yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamış olmasına rağmen azami süre içerisinde yüksek lisans eğitimini tamamlayamadığı gerekçesiyle ilişi kesildi. Eskişehir İdare Mahkemesi'nde açtığı davayı kazandı ve işine dönmeye hak kazandı. Selçuk Üniversitesi'de göreve başladıktan bir gün sonra da hakkında "FETÖ-PDY" iddiasıyla açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldı.
Semih Özakça, Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu’nda üç yıldır sınıf öğretmeniydi.
29 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu” gerekçesiyle görevden ihraç edildi.
Veli Saçılık, 5 Temmuz 2000’deki Burdur Cezaevi operasyonunda kolu koparıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Ankara İl Müdürlüğü’nde sosyolog olarak çalışıyordu. 22 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanan 677 sayılı KHK ile “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu” gerekçesiyle kamu görevinden çıkarıldı.
5 Talep
"Keyfi ve hukuksuz bir şekilde açığa alındım işimi istiyorum" diyen Gülmen şu talepleri dile getiriyor:
1-OHAL kaldırılsın.
2- İşten atılan ve açığa alınan devrimci demokrat kamu emekçileri işe iade edilsin.
3-Keyfi ve hukuksuz işten atmalara son verilsin.
4-13 bin ÖYP’li araştırma görevlisinin kadro güvencesi geri verilsin.
5-İş güvencesi olmadan bilim yapılamaz, tüm eğitim ve bilim emekçileri için iş güvencesi istiyoruz.
Gülmen, https://nuriyegulmendireniyor.wordpress.com/ adresinden gün gün yaşananları aktarıyor. (BK)
* Fotoğraf: Seyri Sokak / Twitter