Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 işçinin hayatını kaybettiği ve 162 işçinin yaralandığı iş cinayetiyle ilgili şirketin patronu Alp Gürkan ve 2 şirket yöneticisi hakkında verilen takipsizlik kararı, "yeni delil ortaya çıktığı" gerekçesiyle Sulh Ceza Hakimliği tarafından kaldırıldı.
Kararda yeni bilirkişi raporunda şüpheliler Alp Gürkan, Soma Holding'de maden projeleme ve etüt müdürü Haluk Sevinç ve Soma bölge müdürü Hayri Kebapçılar’ın olayın meydana gelmesinde kusur ve ihmallerinin bulunduğu ifade edilerek takipsizlik kararının kaldırıldığı ifade edildi.
Ayrıca yine bilirkişi raporundaki suçlamalar nedeniyle Mustafa Yiğit ve Murat Bodur'un da resen soruşturmaya dahil edilmesi kararlaştırıldı.
Üç kişi hakkında Ekim 2014'te kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiş, yapılan itiraz da reddedilmişti.
Bilirkişi raporunda iş cinayetinden Soma Kömür İşletmeleri AŞ, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumlu tutulmuştu
Raporda "Yaşanan olayın faciaya dönüşmesi önlenebilirdi" vurgusu yapılmıştı.
bianet'e konuşan avukat Berrin Demir kararı şöyle yorumladı:
“Bilirkişi raporundaki en önemeli saptama, Soma’da sorunun anlık değil, yapısal olduğu ve uzun süredir devam eden eksiklikler sonucu oluştuğu yönünde.
"Böyle olunca şu sonuç ortaya çıkıyor. Bilirkişi diyor ki, Alp Gürkan’ın iş cinayetinden önce yönetim kurulundan ayrılmış olması bir şeyi değiştirmez. Cinayet onun zamanındaki eksiklikler nedeniyle oldu. Bu sebeple de sorumludur.”
Ne olmuştu?
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sularında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3.5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, iş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.
Açılan davada tutuklu 6 sanık ile 5'inci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin 3'te 1'den yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor. (NV)