Oyuncu Füsun Demirel Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajın ardından ATV’de yayımlanan NTC Medya yapımı “Aile İşi” dizisi kadrosundan da çıkartıldı.
Demirel, röportajında “Oynamak istediğiniz bir rol kaldı mı?” sorusuna, “Çok var. Mesela o dağlardaki gerilla kızları oynamayı çok istedim. Belki bir gerilla annesi olurum artık ya da anneannesi. Kadınların özgürleşmesi adına çalışmak ve üretmek istiyorum. Bütün bir hayatımı buna adadım. Ölene kadar da devam edeceğim. Her şeye rağmen inadına kahkaha!” yanıtını vermişti.
Demirel röportajı sonrası sosyal medya üzerinden hedef gösterilmişti.
Demirel: Hayatım boyunca ezilenlerin yanında oldum
Dizideki işine son verilmesinin ardından Demirel, Kültür Servisi’ndeki habere göre şu açıklamayı yaptı:
“Röportajda da gayet net bir şekilde ifade ettiğim gibi; uzun yıllardır bu topraklarda akıtılan kanı destekleyen, körükleyen her kesime eleştiri vardır. Yaşanan bu vahşeti görmezden gelmenin imkanı yoktur. Ölen her erkek, kadın, çocuk, asker, polis, sivil halk vs. demeden hepsi bizim insanımızdır. Bu acıyı çok derinden hissediyorum.
“Gerilla, yaratılmaya çalışılan algı gibi; sadece PKK ile özdeş bir kavram değildir. Dünya tarihinde birçok mücadele alanında gerillalar vardır, bu röportajda salt bir mücadele alanını örnek vererek gerilla oynamak istiyorum demedim. Tam da bu noktada, bahsettiğim ve çok etkilendiğim İtalya iç savaşında faşistlere karşı mücadele vermiş, ülkesinin kurtuluşu için savaşmış milis kadınlardır. 1989 yılında, TRT kanalına çekilmiş “Kurtuluş” dizisinde Kara Fatma’yı oynamıştım. Fatma, kadın savaşçıları ile Ege’de dağlarda düşmana karşı savaşmış bir kadındı. Bunun gibi güçlü ve mücadeleci başka bir kadın rolüne girmek istedim. Bu da gençlik zamanımda bir gerilla rolüydü. Bu mesleği sürdürürken, bütün hayatları oynamaya adaysınızdır. Konuşmanın seyrinden ötürü, ben de aday olduğum rollerden sadece birini dile getirdim. Benim için herhangi bir gerilla kadın rolü, aynı zamanda özgürleşen, kendini ifade eden, hayatı için mücadele eden, üreten bir kadının tasviridir. Bu her zaman eline silah alıp dağa çıkan bir kadın gerilla olmak zorunda değildir. Bu özgürleşen kadının savunmasını yapmaya devam edeceğim. Bu sebeptendir ki röportajda her şeye rağmen inadına kahkaha deyip, özgür insanın vurgusunu yapmayı amaçladım.
“Hayatım boyunca ezilenlerin yanında, ezenlerin karşısında olmaya çalıştım. Yoz düşüncelerden arınmaya ve her zaman daha özgür, daha eşit, çocuklarımıza bırakacağımız daha güzel bir dünyanın hayaliyle çalıştım. Bu yüzden insanı, doğayı, hayvanın yaşamını odak noktasına alan her mücadelenin yanında oldum... Röportajda anlatmaya çalıştığım şey tümüyle buydu ve düşüncelerimin savunmasını yapmaya mecbur kaldığım için derin üzüntü içerisindeyim.”
Demirel’in röportajını şuradan okuyabilirsiniz.
Füsun Demirel kimdir?
Tiyatrocu ve çevirmen, kadın ve LGBTİ hakları savunucusu. 1958 Ankara doğumlu olan Demirel, Perugia Yabancılar Üniversitesi ve Roma Dramatik Sanatlar Akademisi tiyatro bölümünde eğitim gördü.
Özellikle Züğürt Ağa, Uçurtmayı Vurmasınlar ve Büyük Adam Küçük Aşk gibi filmler ile Sıdıka ve Şaşıfelek Çıkmazı gibi dizilerdeki rolleriyle tanındı.
Çevre Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare, Dostlar Tiyatrosunda çalıştı. 50’den fazla filmde yer aldı. 38. Altın Portakal Film Festivali, "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülüne layık görüldü.
1996 yılında Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığını yaptı.
Dario Fo ile Franca Rame'nin toplam 27 oyununu Türkçeleştirdi. (EA)