Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında, “PKK terör örgütü değildir” sözleriyle ilgili “basın yoluyla örgüt propagandası” suçlamasıyla 7,5 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.
TIKLAYIN - SERBEST KALAN TAHİR ELÇİ BİANET'E KONUŞTU: YARGININ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YAKLAŞIMINI GÖRDÜK
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede PKK’nin “niçin terör örgütü olarak kabul edilmesi gerektiği” anlatıldı:
“Gerek uluslararası hukuk ve anlaşmalara konu olmuş genel ilkeler, gerek iç hukukumuzdaki düzenlemeler açısından söz konusu örgüt tamamıyla bir terör örgütüdür. Bu konuda daha önce birçok karara gerekçe olmuş bilgilerin tekrarlanmasına gerek duyulmamıştır. Fakat bazı hususların da farklı bir izah ile açıklanması gerekmektedir.
Bu yapının terör örgütü olduğuna dair tespit, sadece bizim iç hukukumuzdaki binlerce kesinleşmiş yargı kararı, uluslararası bazı kuruluşlarca terör örgütü olarak kabul edilmiş olması veya birçok ülke tarafından terör örgütü olarak belirlenmiş olması nedeniyle değildir.
Bu örgüt ideoloji/amaç, örgütsel yapı, cebir-şiddetin aynı zamanda olması/bulunması olarak belirlenen şartları taşımakta mıdır? Evet. O zaman genel ilkeler çerçevesinde de bu örgüt bir terör örgütüdür.”
İtiraz, uluslararası yargı kurumlarına
İddianamede, “Hangi eylemin terör eylemi sayılacağına dair hukuki düzenleme yapma ve tanımlama yetkisi, münhasıran her devletin kendisine ait bir haktır” denildi.
“Eğer bir devletin yaptığı bu tanımlama uluslararası hukuka veya insan haklarına aykırı ise, buna yapılacak itirazın, örneğin Türkiye Cumhuriyeti devletinin de insan haklarına ve demokrasiye saygısının bir gereği olarak kabul ettiği uluslararası yargı kurumlarına taşınabilme imkanı mevcuttur.”
Elçi’nin açıklaması kabul edilmedi
Savcılık, Elçi’nin gerekçelerinin, kabul edilemez olduğunu da ileri sürdü:
“Diğer yandan şüphelinin ifadesinde belirttiği, ‘bu örgütün ortaya çıkış şartları, tarihsel nedenler, 30 yıl istikrarlı bir şekilde yürüttüğü silahlı çatışma potansiyeli, kırk bin militanını silahlı çatışmada kaybetmiş olmasına rağmen halen onbeş-yirmi bin silahlı militanı barındırıyor olması, Kürt toplumu içerisinde büyük oranda toplumsal desteğe sahip olmasının, bu örgütün terör örgütü olarak tanımlanmasına engel teşkil ettiğine’ ilişkin beyanının da, bu yapının terör örgütü olarak tanımlanmamasının haklı ve meşru bir gerekçesi olamaz.”
“Dünyada eşimiz yok”
İddianemede, Türkiye’nin örgütlenme özgürlüğünde “eşinin olmadığı” ileri sürüldü:
“Şüphelisinin ifadesinde de, ülkemizde terör örgütünün siyasal uzantısı olmakla suçlanan bir partinin seçimlere katılarak 80 milletvekili elde ettiği, ‘Dünya’nın hiçbir yerinde bir terör örgütünün dolaylı bir biçimde bile olsa seçimlere girdiği, dil ve kültürel taleplerde bulunduğu, Anayasal önerilere ilişkin paketler sunduğu görülmemiş’ olmasının, söz konusu yapının terör örgütü olmadığına ilişkin gerekçesi olarak ileri sürülmüş ise de, bu beyan aynı zamanda, örgütlenme özgürlüğü konusunda Dünya’da bir eşimizin dahi olmadığının teyididir.”
Ne olmuştu? |
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Ekim'de CNN Türk'te katıldığı bir programda sarf ettiği “Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK, silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir” sözleriyle ilgili Elçi hakkında soruşturma başlattı. Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, Elçi hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yakalama kararı çıkardı. Elçi'yle ilgili yakalama kararında "tüm aramalara rağmen bulunamadığı, saklandığı" iddia edildi ancak Elçi barodaki makamında gözaltına alındı. Bakırköy Sulh Ceza Hakimliğince hakkında yakalama kararı çıkarılan Elçi 20 Ekim’de Diyarbakır’dan İstanbul’a getirilerek 10:00 civarında Bakırköy Adliyesinde ifade verdi. Sulh Ceza Hakimliğinde verdiği ifadenin ardından adli kontrol şartı ve yurtdışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Elçi adliye çıkışında bianet’e yaptığı açıklamada, “Yaşananlar, bu meseleyi sağlıklı şekilde tartışmanın ne kadar güç olduğunu gösterdi” dedi. |
(AS)