Hrant Dink cinayeti soruşturmasında cinayetin işlendiği 2007 senesinde Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olan şimdiki Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in şüpheli sıfatıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verdiği ortaya çıktı.
Dinç ifadesinde hem İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne bilgi verdiklerini söyledi.
bianet’e konuşan Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu “Trabzon İl Emniyet'in sorumluluğu bertaraf edilemez” dedi.
Engin Dinç’in ifadesi
Zaman'dan Bayram Kaya ve Göksel Genç'in haberine göre Savcı Gökalp Kökçü’ye “Dink suikastında Trabzon Emniyeti İstanbul'u bilgilendirmedi” iddialarının gerçek olmadığını söyleyen Dinç’in ifadesinde şunlar var:
İstanbul Emniyeti ve İstihbarat’a bilgi verdik
* Yasin Hayal'in Hrant Dink’e yönelik bir eylem gerçekleştirebileceği, yapı olarak bu kapasitede olduğu' değerlendirmesiyle, gecikmeye mahal vermeden aynı gün gereği için İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne bilgi için de İstihbarat Daire Başkanlığı'na gönderilmiştir. Ayrıca konuyu telefonla arayarak şifahen de söyledim Tuncel'den Dink suikastına ilişkin en önemli bilgiyi 15 Şubat 2006'da aldık. Bu bilgiyi 17 Şubat 2006'da rapora dönüştürerek Ankara ve İstanbul'a ilettik.
Tuncel bazı bilgileri kendisine saklıyordu
* Erhan Tuncel'in, buluşmalara zaman zaman gelmediği, bazı bilgileri sakladığı yönünde kendisini çalıştıran arkadaşların şikayetlerinin olduğunu hatırlıyorum. Hatta, Yasin Hayal'in Hrant Dink'e yönelik eylem hazırlığında olduğunu öğrendiğimiz andan itibaren, Tuncel'i şubeye usulüne uygun olarak çağırarak kendisini çalışmalarda daha dikkatli ve tutarlı olması konusunda bizzat ben kendim uyardım. Yasin Hayal'i çok dikkatli izlemesini elde ettiği tüm bilgileri ivedi bir şekilde ilgili personele iletmesini istedim. Ayrıca Tuncel'den Yasin Hayal'i eylemden vazgeçirmesi yönünde telkinde bulunmasını da istedim.
Cerrah’ın ifadesiyle çelişiyor
Oysa dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla verdiği ifadesinde cinayet sonrasında düzenlenen toplantıyla ilgili hala tutuklu bulunan, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’e elinde suikast planıyla ilgili bilgi ve belge bulunup bulunmadığını sorduğunu, Akyürek’in kendisine “Yok” dediğini aktarmıştı.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dink'in katledilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında ailesinin avukatları, iki yıldır Engin Dinç’in ifade vermesini istiyordu anca Dinç, Savcı Kökçü’nün davetlerine icabet etmemişti.
Bakırcıoğlu: İki kurum görevlilerinin de sorumluluğu var
Dink ailesi avukatlarından Bakırcıoğlu ise Dinç’in isminin hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında hem de 1 Temmuz 2014 tarihli Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararında geçtiğini, şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınmasının önemli olduğunu ifade etti.
“Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nün İstanbul Emniyeti ve İstanbul İstihbaratına bilgi verdiğini biliyorduk. Dinç ifadesinde bunu sadece teyit etti. Ancak İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün sorumluluğu Trabzon İl Emniyet'in sorumluluğunu bertaraf edemez. Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü, cinayetin işleneceği bilgisine sahip olmasına rağmen örgüte operasyon düzenlemedi. Bu nedenle iki kurum görevlilerinin de cinayette sorumluluğu vardır.”
Beş kişi tutuklanmıştı
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü, şüpheli olarak aralarında eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde görevli şube müdür yardımcısı Ercan Demir, komiser Özkan Mumcu ve polis memuru Muhittin Zenit’in ifadesini almıştı. İfadesi alınan beş isim tutuklanmıştı. (EA)