Ahmet Şahbaz’ın tahliye kararını güvenlik gerekçesiyle Aksaray’a nakleden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi verdi.
Mahkeme’nin dosyayı Aksaray’a gönderdikten sonra “tutukluluk incelemesi” sonucu böyle bir karar vermesini değerlendiren Sarısülük ailesi avukatlarından Murat Yılmaz kararı “yetki gaspı” olarak yorumladı.
Ahmet Şahbaz’ın tahliyesini değerlendiren Sarısülük ailesinin bir diğer avukatı Kazım Bayraktar ise bu kararın polisin halka karşı her türlü şiddetini teşvik edeceğini söyledi.
Şahbaz’ın avukatı Uğur Ceyhan ise Şahbaz’ın cezaevinden çıktığını belirterek, “Olması gereken de buydu. Mahkeme delillerin toplandığına karar vererek tahliye kararı verdi” dedi.
Kararı, dosyayı Aksaray’a gönderen 6. Ağır Ceza verdi
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine “güvenlik gerekçesiyle” Aksaray Ağır Ceza Mahkemesine nakledilen dava, Aksaray’da görülemeden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi Şahbaz’la ilgili tutukluluk incelemesi yaptı ve tahliyesine karar verdi.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi normalde davada hiç bir işlem yapmayarak dosyayı olduğu gibi Aksaray’a göndermesi gerekiyordu.
Cumhuriyet’e konuşan Sarısülük ailesinin avukatı Murat Yılmaz, 6. Ağır Ceza’nın yetki gaspı yaptığını belirterek, “Bu mahkeme, nakil kararından sonra dosyayla ilgili hiç bir işlem yapmaması gerekiyordu. Ancak ortada bir kurtarma operasyonu var. Ahmet Şahbaz, 6. Ağır Ceza, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay işbirliği ile cezaevinden kurtarılmıştır. Bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız” dedi.
“Polis şiddetini teşvik eder”
Hürriyet’te yer alan habere göre, Sarısülük ailesinin diğer avukatı Kazım Bayraktar, Şahbaz’ın tahliyesine ilişkin şöyle konuştu:
“Şu yaşadığım süreç içinde bu tahliye kararının anlamı, polisin halka karşı her türlü şiddeti teşvik edici mahiyette bir karardır.
“Yargıtay'ın bozma kararında esasa girilmedi. Sadece bazı delillerin araştırılması üzerinde, usulden bir bozma kararı verdi.
“Bu bozma kararı çerçevesinde düşündüğümüzde mahkemenin daha önce verdiği hapis cezasının değişmesini gerektirecek yeni bir durum söz konusu değil.
“Yeni bir kanıt da söz konusu değil. Üstelik bozmadan sonra yapılması gereken yargılama yapılmadan böyle bir karar verilmiş olması biraz önce söylediğim düşünceyi teyit eder nitelikte”
Ne olmuştu?
Gezi direnişine destek için Ankara'da yapılan eylemde, 1 Haziran 2013’te polisin açtığı ateş sonucu OSTİM işçisi 27 yaşındaki Ethem Sarısülük başından vuruldu. Ağır yaralı olarak Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. 14 Haziran’da yaşamını yitirdi.
Soruşturma kapsamında 6 Haziran’da olay yerinde keşif yapıldı. 10 Haziran’da MOBESE görüntüleri ortaya çıktı. Videoda çevik kuvvet polisinin kaçarken ateş açtığı, ardından Sarısülük’ün yere yığıldığı görülüyor.
Sarısülük’ü vuran silahın polis Ahmet Şahbaz’a ait olduğu balistik raporuyla kanıtlandı. Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi, “meşru müdafaa sınırında kalması olasılığının varlığı” gerekçesi ile Şahbaz’ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.
17 Temmuz’da Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Şahbaz’la ilgili yargılanmayı, “izin alınmadığı gerekçesiyle” durdurdu. Üst mahkeme kararı bozdu, davanın ilk duruşması 23 Eylül 2013’te görüldü.
Polis Şahbaz Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81. ve 27/1. maddeleri uyarınca “taksirle insan öldürmek” suçlamasıyla yargılandı.
Dava 3 Eylül 2014’te sonuçlandı.
Mahkeme heyeti, Sarısülük’ü vuran polis Ahmet Şahbaz’la ilgili önce “kasten öldürmeden” müebbet hapis cezası verdi, sonra olası kastla öldürmek suçundan cezayı 21 yıla indirdi. Suç görev başında işlendiğinden cezada artırıma giderek 28 yıla çıkardı. Ancak dokuz yıl haksız tahrik indirimi, yaklaşık 2 yıl “iyi hal” indirimi ve takdiri indirimde bulundu. Şahbaz’a verilen toplam ceza bu indirimlerle 7 yıl 9 ay 10 gün oldu.
Sarısülük ailesinin avukatları kararı temyiz etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ethem Sarısülük'ü vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz'a verilen 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasını az bularak, kararın bozulmasını istedi.
Başsavcılığın, Sarısülük'ün öldürülmesine ilişkin davayla ilgili tebliğnamesinde, sanık polis Şahbaz'ın, "karşısındaki grubu görüp, hedef gözeterek ateş ettiğinin" anlaşılması karşısında, hakkında "kasten öldürme" suçundan hüküm kurulması gerekirken, "olası kastla öldürmek" suçundan hüküm kurulmasının yasaya aykırı olduğu belirtildi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. İlk duruşma tarihi 7 Eylül 2015 olarak belirlenmiş, ancak dosyanın Aksaray’a gönderilmesinin ardından yeni bir duruşma tarihi belirlenmesi bekleniyordu. (UŞ/EKN)