Beşi İstanbul'da olmak üzere son altı günde şehir içi ulaşımda altı otobüsün karıştığı kazaları İstanbul Otobüs Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İsmail Yüksel ile konuştuk.
İsmail Yüksel, altı gün içinde ölümlere ve yaralanmalara neden olan kazalar yaşanmasının nedenini bilmediklerini, araştırmaların devam ettiğini söyledi.
Araçların ucuz mazot yağı kullandığı iddialarını yalanladı, hız sınırını aşan şoförlere anında uyarı gittiğini, araçların bakımlarının devamlı yapıldığını söyledi.
Şoförlerin eğitimi
İsmail Yüksel, özel halk şoförü olmak için en az üç yıllık ehliyet gerekliliği olduğunu, sabıka kaydı ve sağlık raporu gibi belgelerin yanı sıra İETT’de psiko-teknik testten geçtiklerini söylüyor.
“İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) bu süreç sonucunda başarılı olanlara sertifika veriyor.”
“Şoför hata yaptığında, müşteri kötüye davranma, kaza da bunun içinde sertifikası elinden alınıyor. Cezalandırılıp, tekrar eğitimlere giriyor, başarılı olursa tekrar sertifika alıyor.
“Şoför yüzde 100 hatalı ise bir daha sertifika alamıyor.”
Yüksel, son bir haftada kazalara karışan otobüs şoförlerinin işe devam edemeyeceklerini, sertifikalarının alınarak yeniden testlere gireceklerini, tamamen suçlu olanların testlere girme haklarının da olmayacağını anlatıyor.
Ucuz yağ
Yüksel’e 27 Temmuz Pazar günü Tuzla Cevizlibağ seferini yapan 500T numaralı otobüsün Kavacık mevkiinde yanarak dört kişi hayatını kaybetmesi üzere gündeme gelen “ucuz mazot yağı” iddialarını soruyoruz. Şehirlerarası ve şehir içi otobüslerini içeren iddialar hidrolik yağı olarak bilinen, yasak olmasına karşın araçlarda yakıt olarak kullanılan 10 numara yağın kullanılmasına dairdi.
İddiayı yalanlayan Yüksel “Arabalar garanti kapsamında. Euro-5, Euro-6 motorlar o yağı yakmaz” diyerek otobüslerin yeni tip dizel motorları olduğuna işaret ederek bu yağlarla çalışmayacağını söyledi.
Araç bakımı
Araçların “devamlı bakımlarının yapıldığını” söyleyen Yüksel, kazaların yeni araçlarda yaşandığını söyledi.
“2012, 2013 model araçlar. Yanan araç 2013 modeldi. Her yıl araçlar İETT garajında teknik muayeneden geçer. Gözle görülür bir şey olunca, egzozdan duman atarsa tekrar çağırılır. Arada da muayeneye çağırılır.”
Hız
Yüksel, otobüslerin hızlı gittiğine yönelik iddialara da “Sınırı açtıklarında İETT kontrol merkezinden ikaz edildiği” şeklinde yanıtlıyor.
“Otobanda 80, şehir içinde 50 kilometrenin üstüne çıkamıyor. İETT kontrol merkezi, arabalarda olan cihazlarla sürekli ikaz eder ‘Süratli gidiyorsun’ diye. Süratli gidenler cezalandırılıyor”.
Havuz sistemi oluşturduklarını söyleyen Yüksel, bölge bölge ayrılan otobüslerin yolcularının ortak havuzda toplandığını söylüyor. Böylece öndeki otobüse binecek yolcunun ücreti de ortak havuza alınacağından, şoförlerin öne geçip yolcuyu alma çabasına girmediklerini söylüyor.
“Otobüslerin kalkış ve varış saatleri bellidir. Havuz sistemi var. Yolcu kovalamaca yok.”
Son kazalar
İsmail Yüksel kaza görüntüleri anlatarak dün Beşiktaş’ta kaldırıma çıkan ve 29 Temmuz’da Şile yolunda bariyerlere çarpan özel halk otobüslerinin aşırı süratli olmadığını, kaza yapan otobüslere hız uyarısı gidip gitmediğini bilmediğini, yanan otobüs için de bilirkişi raporu beklendiğini söylüyor.
Bir hafta içinde dört özel halk otobüsünde peş peşe kazalar yaşanmasıyla ilgili yorumu ise şöyle:
“Biri yandı, biri ‘frenim boşaldı’ diyor… Tesadüf mü, Allahın verdiği şey mi, diyecek bir şey bulamıyoruz. Bir tatilde dört kazanın olması… Dışarıdan baktığınız zaman düşündürücü ama işin içinde olduğumuz zaman diyecek bir şey bulamıyoruz. Tahmin edemiyoruz. Kaza işte. Bir şeye bağlamıyoruz.”
“Şoförler de dikkat etmesi lazım. Her şeyi kazalara bağlamayalım. Dikkat şart.”
“Hem İETT’nin hem bizim araştırmalarımız devam ediyor. Şu anda kaza diye geçiyor ama kimin ne hatası var araştırma sonunda belli olacak. Şoförde hata varsa ona göre cezalandırılacak, otobüs üretici firmadan kaynaklanan bir şey varsa onlara yansıyacak.”
“Üzülüyoruz, olmaması gereken bir şey.”
Yolcu şikayetleri
Yolcuların şoförlerden ve araçtan şikayetleri olduğunda ne yapmaları gerektiğini soruyoruz. İETT’ye ve özel halk otobüslerine ait şikayetlerin kendilerine geldiğini söyleyen Yüksel, bu şikayetlerin dikkate alındığını söylüyor.
Yolcuların herhangi bir sorunda araçlardaki numaralardan kendilerine ve İETT’ye ulaşabileceklerini ekliyor.(BK)
Altı günde altı kazaBu öğle saatlerinde Denizli'de kontrolden çıkan bir belediye otobüsü markete girdi. Olayda ilk belirlemelere göre bir kişi hayatını kaybederken 17 kişi yaralandı. Bu sabah saatlerinde de İstanbul Kabataş'ta kontrolünü kaybeden bir belediye otobüsü Adalar ve Kadıköy seferlerinin yapıldığı vapur iskelesinin orada bulunan büfe ve otobüs durağına girerek çok sayıda kişinin yaralanmasına neden oldu. Dün de Beşiktaş'ta bir özel halk otobüsü kaldırıma çıkmış, duratta otobüs bekleyen yolcular son anda kurtulmuştu. Ümraniye'de ise yine dün ekmek almak için dışarı çıkan 80 yaşındaki Sultan Koçoğlu geri geri giden özel halk otobüsünün altında kalarak yaşamını yitirmişti. Bayram arefesinde 27 Temmuz Pazar günü Tuzla Cevizlibağ seferini yapan 500T numaralı otobüs de Kavacık mevkiinde yanmış ve dört kişi hayatını kaybetmişti. Bayramın ikinci günü olan 29 Temmuz'da Ümraniye, Şile Yolu'nda özel bir halk otobüsü yol kenarındaki bariyerlere ve duvara çarparak 20 kişinin yaralanmasına neden oldu. |
* Fotoğraf: Yüce Yöney / Kabataş