Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, cezaevlerin tutuklu bulunan öğrencilerin listesini açıkladı. Daha önceki raporunda Marmara Bölgesi'ndeki tutuklu lise ve üniversite öğrencisi sayısını 89 olarak açıklayan ÇHD'nin son raporuna göre, hapishanelerde 281 tutuklu öğrenci tespit edildi, gerçek sayı ise bunun yaklaşık iki katı.
Bugün (4 Kasım) İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu'nda açıklanan raporda, "Ülke çapındaki cezaevlerinde tutuklu bulunan öğrencilerin tamamının isim listelerine ulaşabilmek son derece zordur" denilerek, listenin sınırlı imkan ve çabalarla oluşturulduğunun altı çizildi ve gerçek sayının 500'den fazla olduğu açıklandı.
Raporun tutuklu öğrenciler listesi kısmında; Marmara Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ankara, İzmir, Adana, Malatya, Erzurum kentlerindeki cezaevlerinde kalan toplam 281 tutuklu öğrencinin isimlerine ve tutuk sürelerine ilişkin bilgiler veriliyor.
"Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki tutuklu öğrencilerin gerçek sayısının tespiti, bölgede neredeyse hemen her gün kitlesel gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle oldukça zorlaşmıştır. Siirt, Van, Hakkari bölgeleri de dikkate alındığında sadece Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tutuklu öğrencilerin sayısının neredeyse tüm Türkiye'deki tutuklu öğrencilerin yarısı olduğu anlaşılıyor."
Raporda şu ifadelere yer verildi: "Raporumuzu, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 30. kuruluş günü olan 6 Kasım'dan önce açıklıyoruz. ÇHD İstanbul Şubesi olarak YÖK'ün yıldönümünü idrak ettiği bu günlerde ülke çapındaki cezaevlerinde sayıları 500'e varan öğrencinin bulunuyor olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz..."
"Uzun tutukluluk vahim noktada"
Raporda, hukuken kabul edilemez bulduğumuz uzun tutukluluk sürelerine de dikkat çekildi. Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül 22 ay, Ege Üniversitesi öğrencisi Rauf Düzsöz üç yıl, gene Ege Üniversitesi öğrencileri Eyüp Aygen ve Erdi Açıkalın iki yıl tutuklu olması örnek gösterildi. Listede, bir ve bir buçuk yıllarını tutuklu olarak geçirmiş olan 20'nin üzerinde öğrenci bulunuyor.
ÇHD İstanbul Şubesi'nin, açıklamasında, "yargı makamlarının konu itibariyle hukuka aykırı pratikleri ve öğrencilerin hak arama faaliyetlerinin mütemadiyen Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamına alınma yaklaşımı meselenin düğümlendiği yerdir" dendi ve Adalet Bakanlığı'na "konuyu doğrudan gündemine alması ve en azından kamuoyuna açıklama yapması" çağrısında bulunuldu.
"Parasız eğitim istiyoruz" pankartı açtıktan sonra "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C) üyesi olmak ve örgüt adına propaganda yapmaktan" İstanbul Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 19 ay tutuklu yargılanan Berna Yılmaz ile Ferhat Tüzer, tahliye edildikleri 6 Elim'deki duruşmada, "parasız eğitim istemenin, Anayasa'yla da güvence altına alınmış bir hak olduğunu" vurgulamışlardı. Dava, 3 Mart 2012'ye ertelendi.
Şubat 2010'da otobüs beklerken gözaltına alınan Kırmızıgül de o günden beri tutuklu. Tutuklanmasına kanıt olarak boynuna taktığı "puşi" gösterilmişti. Onun duruşması da 16 Kasım'da Beşiktaş Adliyesi 14. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (AS)