Maden Mühendisleri Odası, Balıkesir Dursunbey'deki grizu patlamasına ilişkin açıklamasında, son iki yılda 150'den fazla işçinin maden kazalarında öldüğünü bildirdi.
Odanın kendi kayıtlarına göre, 2008'de 43, 2009'da 92, bu yılın ilk iki ayında da 19, toplamda 154 kişi, maden kazalarında hayatını kaybetti.
Acil eylem planı
Maden Mühendisleri Odası, kazaların önlenebilmesi için kendilerinin yanı sıra, sendikalar, bakanlıklar, madencilik örgütleri, maden mühendisleri ve üniversitelerin en kısa zamanda ortak eylem planı hazırlamasını istedi.
Yaralanan işçi Ramazan Can'ın hastanede hayatını kaybetmesiyle, toplam 14 kişinin 23 Şubat'taki patlamada öldüğü Dursunbey'deki Şentaş Madencilik için "örnek ocak" dendiğini anımsatan Oda, zaten olması gereken alev sızdırmaz, antigrizu makine ve ekipmanların bulunmasının bir maden için "örnek" denmesine yetmeyeceğini vurguladı ve şunları belirtti.
Olmazsa olmazlar eksik: Kazalar incelendiğinde, madenlerin özelliklerine uygun olan işletme yöntemlerinin seçilmediği ve yeraltı madenciliğinde güvenli bir çalışma ortamının yaratılmasında olmazsa olmaz unsurlar olan havalandırma, tahkimat ve nakliyat projelerinden birinin veya birkaçının eksik ya da hatalı yapıldığı gözleniyor.
Deneyimsizlik: Bunlara, çalışma yaşamındaki ekonomik ve sosyal sorunlar, eğitimsizlik, çalışanların ve/veya işi yapan firmaların deneyimsizliği de eklendiğinde, kazalar bir anlamda kaçınılmaz hale geliyor.
Güvenliğe yatırım yok: Kaza riski oranı en yüksek işkolu olan madencilikte, işçi sağlığı ve güvenliğine yönelik yatırım ve önlemlerin alınması çok önemlidir.
Zorlama kazalara davetiye çıkarıyor: Bilim ve teknolojiden uzak yapılan maden işletmeciliği, gerekli yatırımların yapılmaması, hızlı ve yüksek kazanç sağlanabilmesi için üretim zorlamaları, çalışanların örgütsüzlüğü, yoksulluğu ve bunlara bağlı olarak oluşan yetersiz beslenme, ailesel sorunlar ve benzeri durumlar kazalara adeta davetiye çıkarıyor. (TK)