Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Erzurum'da özel yetkilerini kaldırdığı savcıların yerine yenilerini atadı. HSYK dünkü (18 Şubat) toplantısında, aynı ilde görev yapan Taner Aksal'ı Başsavcıvekili olarak atarken, Mehmet Ali Kurt ve Ender Karadeniz'i özel yetkili savcı olarak görevlendirdi. Kurul, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'le ilgili soruşturma yürüttükleri için özel yetkili Başsavcıvekili Tarık Gür ve savcılar Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal'ın yetkilerini önceki gün kaldırmıştı. Dünkü toplantıda, HSYK üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman bu kararın yeniden incelenmesini istedi; talep altı üyenin oylarıyla reddedildi.
Cihaner dosyası İstanbul'da
Bu arada, İlhan Cihaner'le ilgili Ergenekon soruşturması kapsamındaki dosya İstanbul'da. NTV'nin haberine göre, İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Erzincan dosyasının kendilerine ulaştığını açıkladı; "Dosya inceleniyor. Hangi savcının bakacağı henüz belli değil" dedi.
Habere göre, HSYK kararının medyaya yansımasından sonra, savcı Şanal dosyaları "yetkisizlik" gerekçesiyle İstanbul'a gönderdi. Kuryeyle İstanbul'daki Ergenekon savcılarına gönderilen koli ve valizler içindeki dosyalar dün öğle saatlerinde Beşiktaş'taki özel yetkili İstanbul Adliyesi'ne getirildi.
Cihaner'in tutukluluğuna ikinci itiraz
Avukatı Turgut Kazan, Erzurum Cezaevi'nde tutulan Cihaner'in tutukluluğuna dün ikinci kez itiraz etti. 2. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk itirazı dün reddetmişti. Tutuklama kararının hukuksuz olduğunu savunan Kazan, Adliye çıkışında gazetecilere, darbe dönemlerinde dahi başsavcılarla ilgili böyle bir uygulamaya rastlamadığını söyledi.
Cihaner, Erzincan'da cemaatlerle ilgili soruşturmayı yürütürken Erzurum'daki savcılar tarafından sorgulanmış, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı.
Avukat HSYK kararını AİHM'ye taşıdı
Bu arada, İstanbul Barosu avukatlarından Halil İbrahim Serbest, HSYK'nin Erzurum'daki savcıların özel yetkilerini kaldırmasıyla ilgili kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı; uygulamanın durdurulmasını istedi. Zaman gazetesindeki habere göre, Serbest, Ergenekon soruşturmasının darbe girişimlerini soruşturmak ve önlemekle ilgili olduğunu, darbe girişimlerinden yurttaş olarak etkilendiği için kişisel olarak hak aradığını belirtti.
25 barodan Cihaner'in tutuklanmasına itiraz
25 baro ortak bir açıklamayla, Cihaner hakkındaki soruşturmada Erzurum'daki savcıların yetkilerini aştığını şöyle savundu:
"Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 98.maddesine göre, kişisel suç-görev suçu ayrımı yapılmaksızın birinci sınıf hâkim ve savcılar ile ilgili soruşturma ve kovuşturmalar, Yargıtay üyeleri hakkındaki hükümlere tabidir. Aynı kanunun 88. maddesine göre Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev alanına giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez."
Barolar yargı eliyle hukuksuzluk gerçekleştirilmesinin kendilerini endişelendirdiğini dile getirdi; "Yapılan gözaltı değil, gözdağıdır" dedi.
Açıklamada imzası olan baroların listesi şöyle: Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bursa, Çorum, Denizli, Edirne, Gaziantep, Giresun, İstanbul, İzmir, Isparta, Kırıkkale, Kırşehir, Malatya, Manisa, Muğla, Niğde, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Uşak, Yalova. (TK)