Genelkurmay Başkanlığı, "JİTEM davası" olarak bilinen dava için, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı gönderdi: "Bünyemizde kurulmuş JİTEM adında herhangi bir birim mevcut değildir."
Mahkeme, davanın avukatlarından Tahir Elçi'nin istemi üzerine, Genelkurmay'a "JİTEM adlı bir birimin olup olmadığının, var ise hangi tarihte kurulduğunun, faaliyetine devam edip etmediğini" sormuştu.
Yanıt, "Genelkurmay Başkanı adına", Ceza Hukuk İşleri Şube Müdürü Hakim Albay Orhan Önder'den geldi.
Acaba Jandarma Komutanlığı ne diyecek?
bianet'in görüştüğü Elçi, şimdi aynı soruların sorulduğu Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gelecek yanıtı beklediklerini söyledi. Genelkurmay'ın yazısı içinse "Aslında çok sınırlı, be demek istediği anlaşılmayan bir metin bu. 'Bizim bünyemizde kurulmuş bir birim yok' diyor. Jandarma Komutanlığı'nın ne yanıt vereceğini merak ediyorum" dedi.
Tanıklıklarda JİTEM
Şimdiye kadar JİTEM bünyesinde çalıştığını ya da JİTEM'le karşılaştığını dile getirenlerin tanıklıkları, bu örgütün varlığını, hukukdışı eylemler gerçekleştirdiğini, "faili meçhul" diye bilinen birçok cinayetten veya zorla kaybetme eylemlerinden sorumlu olduğunu gösteriyor.
Arif Doğan: Ergenekon davasının iddianamesine göre, sanıklardan Emekli Albay Arif Doğan, binbaşıyken JİTEM'in Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Binbaşılar (Hüseyin) Kara, (Cem) Ersever, Yüzbaşılar Aytekin Ö. (Özen) ve Ali Y.'la (Yıldız) birlikte kurduğunu, daha sonra yönetimini Tuğgeneral Veli Küçük'e devrettiğini söylüyordu. İddianamede JİTEM'in yasadışı faaliyetlerine dair belgelerinden alıntılar var. Bu faaliyetler arasında JİTEM'in ev bombalayıp PKK bildirisi bırakmak, yasadışı örgütle (Hizbullah kast ediliyor) görüşmek, anında infazlar, sivil silahlı timler, sahte kimlikler yer alıyor.
JİTEM bordrosu: Eski PKK'li, daha sonra JİTEM'ci olan Abdülkadir Aygan, kendini öldürdüğü söylenen Abdülkerim Kırca'nın Diyarbakır komutanlığı döneminde hangi cinayetlerin nasıl işlendiğini ayrıntılarıyla anlatmıştı. Aygan, Küçük'ün "JİTEM yoktur" demesi üzerine, üstünde "Görev yeri: JİTEM" yazılı, Mart 1993 tarihli maaş bordrosunun yayınlanmasını sağlamıştı.
Hanefi Avcı: 1984-1992'de Diyarbakır İstihbarat Şube Müdürü olan Hanefi Avcı, "JİTEM davası" ifadesinde, örgütün varlığını doğrulamış, şunları anlatmıştı: "Diyarbakır Asayiş Kolordu Komutanlığı ve Diyarbakır Alay Komutanlığı içerisinde JİTEM levhaları bulunmaktaydı. Bu şahıslar, muhtelif asayiş değerlendirmelerine JİTEM Komutanlığı görevlileri sıfatıyla katılmaktaydılar. Korgeneral Hikmet Köksal Diyarbakır Asayiş Kolordu Komutanıyken tüm birlikler ona bağlı olduğu gibi JİTEM de ona bağlıydı."
Duruşma 31 Aralık'ta
Davada savcılığın JİTEM elemanı olduğunu belirttiği 10 sanık yargılanıyor. Suriye'deki adıyla Hacı Hasan Türkiye'deki adıyla İbrahim Babat, Adil Timurtaş, Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz, Faysal Şanlı, Recep Tiril, Abdülkadir Aygan, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki ve Hayrettin Toka.
Davanın gelecek duruşması 31 Aralık'ta. (TK)