Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesiyle ilgili "Diyelim bütün çareler denendi, olmuyor. O zaman TSK bunu da yapar" dedi.
ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen'ın davetlisi olarak bulunduğu Washington'daki büyükelçilikte bir basın toplantısı düzenleyen Başbuğ, soruları yanıtlarken bu konuyu yurt dışındayken konuşmanın kendisine "pek şık gelmediğini" söyledi ve şöyle dedi: "Madem sordunuz bir iki cümle söyleyeyim. Bir iletişim noksanlığı yaşadık. Belki daha küçük boyuttayken çözülebilecekken çözümsüzlük noktalarına gitti. Bizim de belki eksiğimiz var iletişim noksanlığında. Esasında pek olduğu kanaatinde değilim ama olabilir. Dün kanun meclisten geçti."
Başbakan NAMSA'dan fiyat alınmasını istemiş
Sabah gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 11 Mayıs'ta, Başbuğ'dan NATO'nun İkmal ve Bakım Ajansı NAMSA'yla bağlantıya geçip mayın temizleme işindeki fiyat aralıkları konusunda bilgi almasını istediğini yazdı.
"Ateşi elle mi, maşayla mı almak doğru"
TSK, NATO'da ABD'den sonra ikinci büyük kuvvet olduğu için, bazılarının "mayınları döşedi, nasıl toplamaz" yaklaşımında olduğunu dile getiren Başbuğ, Hürriyet'in haberine göre, konuyla ilgili şunları söyledi.
Genelkurmay'ın tercihi NAMSA: "Bu mayınların toplanması için elinizde bir yığın hareket tarzı var. Önemli olan yöneticilerin en uygun hareket tarzını seçip ortaya koyması. Bir ateş varsa ateşi elle mi almak doğru, maşayla mı almak doğru? Çok zorunluysa elle de alırsınız. Ama her çözüm için birden fazla hareket tarzınız olur. TSK olarak en uygun hareket tarzı iletilmiştir. NAMSA ana yükleyici. Çünkü tecrübeli. Elbette alt yükleyici şirketlerle iş yapacak. Son çıkan kanunun ilgili maddesinde, alt yükleyicilerle yapacağı sözleşmelerde Milli Savunma Bakanlığı oluru şart."
Gerekirse yaparız: "Ama gerek var mı? Diyelim bütün çareler denendi, olmuyor. O zaman TSK bunu da yapar. Siz daha uygun çareler varken niçin hemen oraya geliyorsunuz? (...) Ateş varken, elinizde de maşa varken, gelin şu ateşi maşayla alalım. Ama maşa yok, bina yanacak, biz elimizi de sokarız. Elimiz yanar. Yanarsa yanar. Binayı mı bırakacağız?"
Sertifika veremeyiz: "Sonra bu konuda altını çizdiğimiz önemli bir nokta var. Mayınlı alanı temizlediniz. O alana sertifika vermeniz gerek. Bizim TSK olarak sertifika verme durumumuz yok. Geçerli değil. Bir kuruluşun sertifika vermesi lazım. NAMSA bunu veriyor. Dolayısıyla elbette zaman kaybedilmiştir."
Askeri yasak bölgeler kalkmayacak: "Elbette bu alan sınır bölgesi. Temizlediğiniz halde, birinci derecede askeri yasak bölge; kaldıracak mısınız, böyle şey olur mu? İkinci derecede askeri yasak bölge kaldırılacak, böyle şey olur mu? Bunlar biraz bilgisizlik, biraz önyargı."
NAMSA'nın uzmanlığı mayın imhası
bianet'in daha önce konuştuğu uluslararası mayın uzmanı Stuart Casey-Maslen, NAMSA'nın ana uzmanlık alanının stoktaki mayınların imhası olduğunu, temizleme işlerini alt yüklenicilere ihale ederek yaptığını söylemişti. (TK)