Umut Vakfı, Taksim Meydanı’nda düzenlediği sessiz ayakkabılar yürüyüşü ile bireysel silahsızlanmaya çağrı yaptı.
Umut Vakfı kurucusu Nazire Dedeman’ın yanı sıra Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de katıldığı dünkü programda Dedeman bireysel silahlanmanın hâlâ bir tehdit olarak ciddiyetine dikkat çekti:
“Trafik kazalarından sonra ölüm nedenlerinde bireysel silahlanma ikinci sırada geliyor” diyen Dedeman yaklaşık 16 yıldır sürdürdükleri mücadelede en önemli adımın ateşli silahların kontrolsüzlüğüne, yurttaşların birbirine karşı silahlanarak sessiz sedasız sürdürdükleri savaşa bir ad koymak olduğunu ifade etti.
Dedeman’ın verdiği bilgilere göre her yıl ortalama 3 bin kişi ateşli silahla öldürülüyor, ortalama 700 kişiyse ‘kazaen’ öldürülüyor.
Dedeman silahlanmaya teşvik eden toplumsal algıların payı dışında başka bir sorun olarak yasaların yetersizliğini eleştirdi, 6136 sayılı Ateşli Silahlar hakkındaki yasanın hâlâ yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
Dedeman konuşmasını 15 yıl önce bireysel silahlanma nedeniyle oğlunu kaybetmiş bir annenin mesajıyla sonlandırdı:
“Hak ve sorumluluklarını bilen, uygulayan, talep eden yurttaşlar olarak çocuklarımızı korumak ve onlara barış kültürünün hakim olduğu bir toplum bırakmak hepimizin görevi.”
Teneke Trampet’in de silahlanmaya karşı söyledikleri şarkının ardından her yıl olduğu gibi bu yıl da ayakkabılar kırmızı halıya karanfillerle bırakılarak bireysel silahlanma protesto edildi.
Umut Vakfı’nın açıkladığı verilere göreyse:
- Türkiye’de hareket halinde 8 milyon araçtan 6’sında ateşli silah var. Araçta silah bulundurmanın yaptırımıyla alkollü araç kullanmak aynı kategoride değerlendiriliyor.
- Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarında 2007’e kıyasla 2008’in ilk üç ayında; silah kullanımında yüzde 57 artış var. Takibi gerektiren olaylarda silah kullanımı yüzde 30 arttı.
- Bireysel silahlanmanın genel durumuna ilişkinse 2007 verilerine göre suçlarda her 25 yaralanmaya karşı 1 ölüm var. Ölenlerin yarısı kadın yarısı erkek. Ölen her 100 kişiden 3’ü yabancı.
- İstanbul’da ise TÜİK’in verdiği rakamlara göre adli otopsi yapılan 4196 kişiden 503’ü yani yüzde 12’si ateşli silahla öldü. Yani oratama 8 kişiden 1’i silahlanma sonucu hayatını yitirdi. Bunların yüzde 5.2’si yani ölen ortalama 20 kişiden 1’i ise çocuk.(EZÖ/EÜ)