Sığınmacı Festus Okey'in gözaltında öldürülmesiyle ilgili davada müdahillik talebi kabul edilmeyen avukat Taylan Tanay, "Bu dava uzatılıyor ve bir kez daha polisin insan hakları ihlali cezasız kalacak" dedi.
Bugün Beyoğlu 4. ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tanıkları dinleyen mahkeme dosyanın adli tıpa gönderilmesine karar verdi ve davayı 11 Eylül'e erteledi.
Gömlek yok edildi
Bugünkü duruşmanın en önemli gerekçesi, olayın nasıl gerçekleştireceğini ortaya çıkaracak en önemli delil olan Okey'in gömleğinin kaybedilmesiyle ilgili olarak savcılığın hastane personeliyle ilgili soruşturmada takipsizlik kararı vermesiydi.
Tanay, bianet'e, kararın 28 Mart'ta alındığını, polisler hakkında böyle bir soruşturma olmadığı da düşünüldüğünde bu delilin kesin olarak karartıldığını belirtti.
"Ben hastanenin kamera kayıtlarında, Okey getirilirken gömleğinin üzerinde olduğunu gördüm. Ama sonra yok oldu ve bunun bir sorumlusu yok."
Mahkemenin Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların müdahillik talebini "zarar görmedikleri için" reddetmesi de burada önem kazanıyor.
Çünkü Tanay, müdahil olabilseler takipsizlik kararından zamanında haberdar olabileceklerini ve bu kararı bir üst mahkemeye taşıyarak kolayca bozabileceklerini söyledi.
"Müdahil olsak, mahkeme bunun önünü açsa, sanığın ifadesindeki çelişkileri ortaya çıkarabileceğiz."
Dava uzatılıyor
Okey'in gömleği bulunabilse, onu öldüren atışın hangi mesafeden ve nasıl yapıldığı da belirlenebilecek. Çünkü sanık polis memuru Cengiz Yıldız ve bugün tanıklık yapan polis memuru Erdoğan Turan, Okey'in silahı almaya çalıştığını ve boğuşma sırasında vurulduğunu iddia ediyor.
Tanay, bu delilin yokluğunda adli tıbbın da bir karara varamayacağını vurguladı. Dolayısıyla dosyanın oraya gönderilmesi davanın uzamasından başka bir işe yaramayacak.
Mahkeme, ayrıca Okey'in nüfus bilgilerinin Nijeryalı yetkililerden sorulmasını da istedi. Tanay'sa bunun da davayla ilgisi olmadığını, davayı uzatmaktan başka bir işe yaramayacağını söyledi.
"Okey'in Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verdiği resmi kimlik kartı var. Ama mahkeme bunu tanımıyor da yeniden soruyor. Adı farklı olsa işlenen kusur değişecek mi? Burada bir insanın yaşam hakkının elinden alınmasını yargılıyoruz."
Cezasızlık
Tanay son olarak, polisin silahı ateşlediğini söylemesine rağmen elinde barut izi bulunmamasını da hatırlatıyor. "Bu elini yıkadığı anlamına geliyor. Her şey çok açık."
Sonuçta açıkça deliller karartılırken yargının bunu görmezden gelmesi asıl sorun Tanay'a göre.
Benzer şekilde delillerin karartıldığı Baran Tursun, askerlerce öldürülen arıcı Bülent Karataş ve polisin vurarak felç olmasına yol açtığı fakat ancak yedi ay sonra soruşturma açılan Ferhat Gerçek olaylarını hatırlatıyor.
"Kolluk güçleri insanların hayatını cehenneme çeviriyor. Yargıdaki cezasızlık sürdükçe kolluk da bundan güç alıyor; ne yapsa başına bir şey gelmeyeceğini biliyor."
Taylan, Okey'in öldürülmesiyle ilgili davanın bugüne gelmesinin kamuoyu baskısı ve medyanın ilgisi sayesinde gerçekleştiğini hatırlatıyor.
"Şimdi dört ay ertelendi dava. Ne Nijerya Başkonsolsluğu, ne ailesi ilgilenebiliyor davayla; hak savunucularının müdahil olması da engelleniyor. Bu arada bu olay gündemden düşecek, adli tıptan, Nijerya'dan cevap beklenecek, dava yine ertelenecek ve polis ya beraat edecek ya da dava zaman aşımına gidecek. Bu ilk değil, belli ki son da olmayacak." (EÜ)