* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır genelinde tarımsal sulama, küçük ve büyükbaş hayvanların su ihtiyacını karşılamak, tarla ve bahçe sulamasında kullanmak üzere doğal ya da sonradan oluşturulan toplam 170 gölet var.
İklim krizinin etkisiyle ilkbahar aylarında beklenen yağış gerçekleşmediği ve yaz ayları aşırı geçtiği için göletlerin birçoğu kurudu ya da kuruma noktasına geldi. Kuraklıktan, bu kaynaklardan beslenen doğal göletler de etkilendi.
Kuraklığın bir diğer nedeni ise yanlış sulama ve tarım politikaları.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, kendi oluşturduğu 10 baraj gölü ve göletlerdeki kuraklığın etkisinin azaltılması için su takviyesi çalışması yürütüyor.
"Sondaj sularına yöneldik"
Devegeçidi Baraj Gölü yakınındaki Avcısuyu köyünde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Serkan Demir, son dönemlerde bölgedeki hayvanların su bulmakta zorlandığını söyledi. Anadolu Ajansı'na konuşan Demir, şöyle dedi:
"Hayvanımız susuz kalıyor. Yağmur yağmadığı için göçmen kuşlar da azaldı. Son iki-üç senedir yeterli yağmur yok. Sular bayağı çekildi. Mecburen uzaklara gidiyoruz. Uzaktaki çeşme için 17 kilometre yol gidiyoruz. Yol uzun olduğu için hayvanımız da biz de zorluk çekiyoruz."
TIKLAYIN - Diyarbakır'daki bağ ve bahçeler maden yüzünden kurudu
Bismil ilçesinde çiftçilikle uğraşan Veysi Kaplan ise son iki yıldır bekledikleri yağışlar düşmediği için hayvancılık ve tarımla uğraşanların zor zamanlar geçirdiğini söyledi.
Kaplan, "Hayvan sahipleri daha önce bu göletlerden hayvanların su ihtiyacını karşılıyordu. Kuraklıkla ya yer altı sularına yöneldiler ya da başka yerlere hayvanlarını götürmeye başladılar. Ben de her yıl bahçemi göletten suluyordum. Kuraklıktan dolayı sondaj sularına yöneldik," dedi.
(TY)