* Fotoğraflar: Fransalı Su Altı Fotoğrafçısı Alexis Rosenfeld
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), bilim insanlarının Fransız Polinezyası’nın en büyük adası Tahiti kıyılarında 30 metre (100ft) derinlikte iklim değişikliğinden etkilenmemiş dev bir mercan resifi keşfettiklerini duyurdu.
Resif, kasım ayında, okyanusun “alacakaranlık bölgesi” denilen bölgeye yapılan bir dalış gezisi sırasında bulundu. Dalgıç bilim insanları ve fotoğrafçılar, Seabed2030 Projesi adı verilen küresel bir deniz yatağı haritalama görevini sürdürüyordu.
Dev gül mercanların çapı 2 metreden fazla. Resifin uzunluğu ise 3 kilometre. UNESCO, resifin bu derinlikte keşfedilen en büyüklerden biri olduğunu açıkladı.
Bilim insanları biyoçeşitlilik krizinin yaşandığı günümüzde bu resifin bulunmasını “çok iyi bir haber” olarak tanımlarken şu ana kadar bu resifin iklim krizinden zarar gördüğüne dair “hiçbir kanıt olmadığını” söyledi.
A scientific research mission supported by @UNESCO has discovered one of the world's largest coral reefs off the coast of Tahiti.
— UNESCO #Education #Sciences #Culture (@UNESCO) January 20, 2022
This highly unusual discovery is a great leap forward for #science!
Read more about @AlexisRosenfeld's #1Ocean project: https://t.co/l3RBzo9QRR pic.twitter.com/XuW9CpXTDc
Bu derinlikte hiç aranmamıştı
BBC News’e konuşan İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nin önde gelen deniz bilimcisi Prof. Murray Roberts keşifle ilgili şunları anlattı:
Mercanları hala en sığ tropik denizlerle ilişkilendiriyoruz, ancak burada daha önce bilinmeyen devasa bir mercan kayalığı sistemi bulduk. Sığ sular derin sulardan daha hızlı ısındığından, daha derinde olan resif sistemlerinin gelecekte mercanlar için sığınak olacağını görebiliriz.
Bu özel yerlerin haritasını çıkarmak, ekolojik rollerini anlamak ve onları koruduğumuzdan emin olmak için oraya gitmemiz gerekiyor.
Araştırmacılara göre, şu anda bu resifin baskılardan zarar gördüğüne dair hiçbir kanıt bulunmuyor. UNESCO’dan Dr. Julian Barbiere, resiflerin olağandışı derinlikte yer almasının bu kadar iyi durumda kalmasının bir nedeni olduğunu kaydetti:
Okyanusumuzda bu kadar derinlikte daha fazla araştırma gerektiren çok daha büyük resifler olabilir. Bu, bildiğimiz kadarıyla bu derinlikteki en büyük mercan resiflerinden biri olabilir, ancak gerçek şu ki, bu derinlikte gerçekten mercan resifleri aramadık.
Genellikle onları daha sığ derinliklerde buluruz, çünkü mercanların gövdelerinde yaşayan alglerin ışığa ihtiyacı var. Ama burada, okyanusun karadan [daha uzak] bir kısmındayız, bu yüzden burada daha az tortu var.
Deniz türlerinin yüzde 25’i resiflerde yaşıyor
Keşfin okyanus biyoçeşitliliği hakkında önemli bir fikir verdiğini belirten Barbiere, “Deniz türlerinin yaklaşık yüzde 25’inin mercan resiflerinde bulunabileceğini biliyoruz” dedi.
Resiflerin bulunduğu derinlikte, onların ve yosunların hayatta kalabilmesi için, “alacakaranlık kuşağı”nda olsalar da hala yetecek kadar ışık bulunuyor.
Dr. Barbiere, bir sonraki aşamanın bu tür resiflerin çevresinde hangi türlerin yaşadığını bulmak olduğunu bildirdi. Bu konuda önümüzdeki aylarda yapılacak araştırmalar derinleştirilecek.
Daha derinde daha iyi korunabilirler
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’ndeki uzman dalgıçlardan Dr. Laetitia Hedouin de böylesi bir resifin bu derinlikte gelişmesinin yaklaşık 25 yıl süreceğine dikkat çekti:
Daha derin resiflerin küresel ısınmadan daha iyi korunabileceğini düşünüyoruz. Yani bu resifin böyle bozulmamış bir durumda keşfi iyi bir haber ve gelecekteki korumaya ilham verebilir.
Mercan resifleri hakkında
Mercan resifleri, milyonlarca insanın geçim kaynağı balıklar ve diğer deniz canlıları için yaşam alanı olmasının yanı sıra büyük dalgalara, fırtınalara ve sellere karşı set çekerek kıyıların korumasına katkıda bulunuyor.
Öte yandan mercan resifleri, okyanusun en tehdit altındaki ekosistemleri arasında. İklim krizinin etkisiyle gelen kirliliğe, yükselen deniz sıcaklıklarına ve suda çözünen karbondioksit (CO2) emisyonlarının neden olduğu değişimlere karşı savunmasız oluyor ve bozulmaya başlıyor.
Küresel Mercan Resifi İzleme Ağı’nın (GCRMN), Ekim 2021 tarihinde The Week dergisinde yayımlanan araştırmasına göre, 2008-2019 yıllarında iklim değişikliği nedeniyle mercanların yüzde 14’ü yok oldu.
Mercan resifinin durumunun analiz edildiği en büyük araştırma olan çalışma kapsamında 73 ülkeden 300 bilim insanı veri topladı.
Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle deniz yüzeyinin sıcaklığının artmasının mercanların zarar görmesinde ana faktör, aşırı avlanma ve kıyıda artan faaliyetlerin mercanların yok olmasında etken olduğunu belirtti.
(TP)