Haberin İngilizcesi için tıklayın
Buzullardan, Güney Okyanusu'na, Meksika Körfezine, Akdeniz'e dünyanın tüm denizlerinde çevre suçlarıyla mücadele eden Arctic Sunrise gemisi Greenpeace Akdeniz'in "Vanayı Kapat, Marmara'yı Kurtar" kampanyasına destek olmak için dün (28 Eylül) Türkiye'ye geldi.
"Vanayı Kapat, Marmara'yı Kurtar" projesiyle Marmara'daki kirliliğin asıl tetikleyicisi olan Ergene derin deniz deşarjında vananın kapatılmasını gerektiğinin altını çizen Greenpeace Akdeniz, çözüm için de Ergene sanayi atıklarının, kirleten tesisler tarafından kimyasal arıtma yöntemleriyle yerinde arıtılmasını ve arıtılan suyun tarım ve sulama faaliyetlerinde kullanılmasını talep ediyor.
Marmara'da araştırma yapmayacak
Her gittiği ülkede biyoçeşitlilik ve iklim değişikliği kampanyalarına farklı destekler veren Arctic Sunrise, Türkiye'den önce Yunanistan ofisi için Ege Denizi'nde deniz memelileri ile ilgili bir araştırma yaptı.
Marmara'da bilimsel bir araştırma yürütmeyecek olan Arctic Sunrise, İstanbul'dan sonra İklim Aciliyeti kampanyasını desteklemek için Hırvatistan'a gidecek.
Arctic Sunrise gemisinin kısa tarihi
İklim değişikliğinin buzullardaki ilk tanığı, Greenpeace'in ikonik gemisi Arctic Sunrise ilk adıyla "Polarbjorn", Norveç'te "Vaagen Verft" tarafından inşa edildi. Daha sonra fok avcısı ve tedarik gemisi olarak işletildi. Greenpeace filosuna katılmadan önce ironiktir ki, Fransız hükümeti adına Antarktika'daki penguen habitatını etkileyen bir uçak pisti inşaası için malzeme taşırken Greenpeace aktivistleri ile karşı karşıya gelmişti.
Greenpeace, Arctic Sunrise'ı 1995 yılında Arctic Sunrise Ventures Ltd adlı bir şirketi aracılığıyla satın aldı, çünkü geminin Norveçli sahipleri onu Greenpeace'e satmamaya kararlıydı.
Gemi, gelişmiş iletişim sistemleri, bir helikopter iniş platformu ve gemi orta ambarında bir helikopter asansörü ile yeniden donatıldı. İlk yolculuğu onu, Kuzey Denizi ve Kuzeydoğu Atlantik'e götürdü; burada GP, açık deniz platformlarından kaynaklanan petrol kaynaklı deniz kirliliğini belgeledi.
1997'de, adayı Antarktika kıtasına bağlayan 200 metre kalınlığındaki buz rafı çöktüğünde, bir zamanlar imkansız olan bir yolculuğu gerçekleştirerek Antarktika'daki James Ross Adası'nı dolaşan ilk gemi oldu. Bu, geminin belgelenmesine yardımcı olduğu pek çok iklim değişikliği belirtisinden sadece biriydi ve 2009'da Grönland'ın Arktik deniz buzu kıyılarında bölgedeki iklim değişikliğinin etkilerini belgelemek için aylarca çalıştı. (KÖ)