*Fotoğraf: AA
Resmi rakamlara göre 27 kişinin hayatını kaybettiği Kastamonu, Sinop ve Bartın'daki selin vurduğu yerlerden biri de Sinop’un Ayancık ilçesi oldu. İlçede köprüler yıkıldı, yerleşim yerleri sular altında kaldı. Bölgede bulunan Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Tuna Kuyucu, Ayancık'taki son durumu bianet’e anlattı.
TIKLAYIN- Batı Karadeniz'de sel: Ölü sayısı 27'ye yükseldi
“Hiçbir önlem alınmadı”
Kuyucu, birkaç gün önce Ayancık’ı selin vuracağının belli olduğunu ifade ederek, hiçbir önlemin alınmadığını, belediyeden anonsun yapılmadığını söyledi.
Tomrukların selin büyümesinde büyük etkisinin olduğunu vurgulayan Kuyucu, “Araştırmalarımız sonucunda yukarı dağ köylerinin orada ciddi kerestecilik faaliyetleri olduğunu öğrendik. Orman Genel Müdürlüğü'nün kereste depoları çay deposunun yanına konulmuş. Bu durum da burada yıllarca tartışma konusuydu. Şimdi o binlerce tomruk çok şiddetli bir debiyle aşağıya iniyor. Bu tomruklar Ayancık- Sinop yolunu bağlayan üç köprüye bir bir zarar veriyor. İlk köprüyü kırıyor, ikinci köprüye hasar veriyor, üçüncü köprüyü çöktürüyor. Tomruklar ilk köprüyü yıkıyor. Dere kenarına bir set oluşturuyor ve dere taşıyor. Ayancık’ın Batı tarafında sel oluyor” dedi.
TIKLAYIN- Karadeniz'de insan yapımı felaketler
Kuyucu, Ayancık’ta bilgi kirliliğinin olduğunu belirterek, “Resmi makamlardan bilgi akışı inanılmaz derecede zayıf. Bir kargaşa var. Bayağı yardım geliyor. Büyük bir koordinasyon var ama en başta önlemin alınmadığı çok net. Stoklama, su depolama, uyarı hiçbir şey yok. Tomrukların yarattığı tahribat çok büyük, aşırı kesimin yapıldığı söyleniyor” ifadelerini kullandı.
Dağ köylerinde tahribat
“İkinci önemli şey, dağ köylerinde yaşanan tahribat. Bunun sebebi daha belli değil. Özellikle Babaçay Köyü yok oldu diyorlar. Çok sayıda insan hayatını kaybetti diyorlar. Kaç kişinin kayıp olduğu da bilinmiyor. Devletin resmî açıklamalarına göre can kaybı dün 17’di. Fakat burada duyduğumuz, teyit edilmiş değil tabii ama yüzlerle ifade edilen rakamlar. Dün birinci ağızdan duyduğum için anlatabilirim. Dün KYK yurtlarına yerleştirilmiş insanlara yardım etmek için gittik. Bir hanımefendi 40-45 yaşlarında. Şoktaydı zaten travma geçiriyordu. Sadece kendisinin 17 komşusunun sel sularında yok olduğunu ağlayarak anlatıyordu.”
“İnsan zinciri oluşturuluyor”
“Polis kıyı sahili boyunca ceset arıyor. Ayancık’ın Batı tarafında da heyelan olmuş. Oradan da geçit yok. Ayancık’ta tüm yollar kapalı. Yardım kampanyaları var çok fazla. Su, ekmek, yardım malzemeleri geliyor şu anda. İnsan zinciri oluşturuluyor. İnsanlar girebildikleri ulaşabildikleri köylere kamyonlarla yardım ediyorlar.”
Selin HES’lerle bağlantısı
Ayancık’ta HES’lerin sele sebep olduğunu düşünmek gerektiğini belirten Kuyucu, “Burada bir HES inşaatı vardı. Onun yapımı durdurulmuş ama o HES’in kenarında bir taşma oldu. Ama hasar veren bir taşma değildi” dedi.
TIKLAYIN- Ayancık'taki 14 yıllık HES mücadelesi sürüyor
Yardım kampanyaları
Öte yandan, selden zarar gören yerler için yurttaşlar tarafından başlatılan yardım kapanyaları devam ediyor.
İhtiyaç listesi
- Su
- Jeneratör, tahliye pompası
- Mum
- El feneri
- Pil
- Aydınlatma
- Çizme
- Bakliyat (nohut, bulgur, pirinç, fasulye vs.)
- Makarna
- El sabunu, şampuan, deterjan, vb. ihtiyaçlar
- Patates, soğan
- Süt
- Yoğurt
- Mendil, havlu kağıt, tuvalet kağıdı vb.
- Bebek bezi, bebek maması
- Kadın pedleri
AyancıkBatı Karadeniz'de yer alan Ayancık ilçesinin Sinop ile arası 55 km ve sahil karayoluyla ulaşım sağlanıyor. Ayancık, 12 bin 500 nüfuslu bir ilçe ve 86 bin 600 hektar büyüklükte tarım arazisine sahip. İlçenin yüzde 71,86'sı ise tarım dışı arazi. Tarım arazilerinin oranı yüzde 28,14. Ayancık'ta arazilerin büyük bir kısmı engebeli, diğer kısımlar da küçük düzlüklerden ibaret. Bölgede 59 bin 58 hektar ağaçlı alan olmasının yanında 2 bin 883 ağaçsız alan var. Toplamda ise ormanlık alan 61 bin 941 hektar olarak hesaplanıyor. 90 km uzunluğundaki Ayancık Çayı, tek bir koldan denize dökülüyor. Dördüncü deprem bölgesinde yer alan ilçe, en çok yağışı Aralık ayında 139,2 mm ile, en az yağışı ise Temmuz ayında 34,9 mm ile alıyor. Bölgenin bitki örtüsünü makiler ve fundalıkların yanında ormanlar oluşturuyor. Balıkçılığın gelişmesi için suni limanlar inşa edilse de limanlar fırtınaya açık. Geniş ormanlara sahip ilçede kerestecilik gelişmiş ve fabrikalar kurulmuş durumda. Ayancık'ta bir de HES bulunuyor. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ayanc%C4%B1k |
(NÇ/NÖ)