Türkiye'de 28 Temmuz'dan bu yana etkili olan orman yangınları devam ederken Kamu Harcamalarını İzleme Platformu (KAHİP), "Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) Bütçesi ve Yangın için Ayrılan Kaynak" başlıklı bir bilgi notu paylaştı.
OGM'nin görevleri arasında yangınla mücadele var mı?
OGM 2020 Faaliyet Raporunda, ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 334. maddesinde Orman Genel Müdürlüğünün görevlerinin belirtildiğine yer veriliyor. Bu görevlerin arasındaki ilk madde şöyle:
"Orman kaynaklarını; ekolojik, ekonomik ve sosyo-kültürel faydalarını dikkate alarak, bitki ve hayvan varlığı ile birlikte, ekosistem bütünlüğü içinde idare etmek, katılımcı ve çok amaçlı şekilde planlamak, usulsüz müdahalelere, tabii afetlere, yangınlara karşı korumak, muhtelif zararlıları ile mücadele etmek ve ettirmek, ormancılık karantina hizmetlerini yürütmek, geliştirmek, orman alanlarını ve ormanlara ilişkin hizmetleri artırmak, ormanları imar ve ıslah etmek, silvikültürel bakımını ve gençleştirilmesini sağlamak."
OGM Yangın ile mücadeleye ne kaynak ayırıyor?
KAHİP'in OGM kaynaklarına dayanarak hazırladığı bilgi notuna göre, OGM kaynaklarının yaklaşık yüzde 10'unu yangınlara ayırıyor.
Orman Genel Müdürlüğü'nün 2021'deki 11 milyar 705 milyonluk toplam kaynağı içinden orman yangınlarıyla mücadeleye ayrılan pay sadece 1 milyar 800 milyon lira.
"OGM'nin 2021 Performans Programı hedefleri ve bunlara ayrılan bütçeleri arasında ormanlarla ilgili olan temel başlıklar ayıklandığında 2021 yılı için 4 milyar 200 milyon olan özgelir ve Hazine'den alınan bütçenin içinden 1 milyar 100 milyon orman yangınlarıyla mücadeleye ayrılmıştır. 7 milyar 500 milyon olarak öngörülen 2021 Döner Sermaye Bütçesi'nden ise 650 milyon TL yangın ile mücadeleye ayrıldığı görülmektedir."
KAHİP, Orman Genel Müdürlüğü'nün faaliyet raporlarından yangınla mücadele için kiralanan helikopter ve uçakların da bu bütçeden karşılandığının anlaşıldığına dikkat çekiyor.
OGM Hazine'den ne kadar kaynak alıyor?
OGM'nin üç tür geliri bulunduğunu belirten KAHİP, bunların özgeliri, hazine yardımı ve döner sermaye geliri olduğuna aktardı.
2020 verilerine göre yaklaşık 11 milyar TL bir kaynağı olan OGM'nin bu kaynağının yüzde 24'ünün özgelirlerinden, yüzde 66'sının döner sermaye gelirlerinden ve sadece yüzde 10'unun Hazine'den alınan kaynak olduğu anlaşılıyor.
KAHİP, bu verilerin OGM'nin ormanları korumak, geliştirmek, orman yangınlarıyla mücadele etmek gibi hedeflere ulaşabilmek için esas olarak madencilere yapılan kiralamalardan ve orman ürünleri satışlarından elde edilen gelirlere bağımlı olduğuna işaret ettiğini vurguluyor.
"OGM'ye hazineden ayrılan pay artırılmalı"
2021 yılı için hazineden OGM'ye 1 milyar 600 milyon TL ayrıldığı, buna karşılık Karayolları Genel Müdürlüğü (KYGM) içinse 31 milyar 700 milyon TL ayrıldığına dikkat çeken KAHİP şu çağrıda bulunuyor:
"Orman yangınlarıyla mücadele konusu kullanılan teknolojilerden ve ağaç türünden, yerel ve sivil katılıma kadar birçok boyutuyla tartışılması gereken bir konudur, ancak OGM'ye Hazine'den ayrılan payın acilen artırılması hemen 2021 yılı için en önemli taleplerden biri olmalıdır."
Kamu Harcamalarını İzleme Platformu, kamunun vatandaşlardan topladığı vergileri harcama kararını verdikleri, parlamentonun kendisine verilen bu en önemli görevlerden birini yerine getirdikleri süreci izlemeyi, bu sürecin seffaf olması için çalışmayı ve sosyal harcamaların arttırılması ve etkin kullanımını savunmayı amaçlamaktadır. |
OGM, internet sayfası üzerinden orman yangınlarına ilişkin güncel durum bilgisi paylaşıyor.
(KÖ)